Una imatge de l'Aplec

L’Aplec de la Salut manté el seu esperit un any més

  • L’Aplec de la Salut manté la seva essència malgrat ser menys participat que altres anys.

  • Les recreacions de l’Arraona romana i la recepció institucional cauen per manca de pressupost.

Milers de sabadellencs s’han desplaçat un any més al santuari de la Salut per celebrar l’Aplec. A peu, fent la pujada a la Salut en la 28ª edició, en autobús o en cotxe, el santuari ha tornat a ser punt de trobada dels sabadellencs, malgrat que l’assistència ha baixat. I això malgrat el bon temps i el sol que ha fet durant tot el matí.

L’Aplec conjuga les activitats més formals, com les ofrenes florals o misses, amb les més populars com la trobada d’ocells. Precisament, aquesta trobada és una de les activitats més matineres i que ha congregat més gent, així com la més antiga des que es celebra l’Aplec. Està organitzada per la Societat Ocellaire Sabadellenca i la Societat Ocellaire Ca n’Oriac.



L’ofrena floral al momunent dedicat a les víctimes dels camps de concentració és sempre el moment més formal, i potser més emotiu. S’hi congreguen descendents de familiars que van viure la barbàrie dels camps de concentració i és un alegat en favor de la convivència i en contra de l’oblit. Aquest any, l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha recordat que en el món que vivim encara hi ha “intolerància”, per exemple a Síria, i s’ha mostrat preocupat per l’ascens de l’extrema dreta a Grècia o França.

“La intolerància la tenim ben a prop”, ha dit Bustos fins i tot “a la cuna de la democràcia” en referència als resultats obtinguts pels nazis a les últimes eleccions gregues. Malgrat tot, Bustos s’ha mostrat confiat en el sistema, en referència a les dues persones d’ideologia neonazi detingudes recentment després d’una investigació arran d’un concert feixista a Sabadell l’octubre de 2010. “Avui és un dia per recordar la història. Hem de dir ‘no’ a la intolerància i sí als valors”, ha acabat Bustos. Després una dotzena de partits i entitats han fet l’ofrena floral al monument.

Dins el santuari s’han fet tres misses, la més seguida però, als volts del migdia, amb la presència del bisbe de Terrassa, Jose Ángel Saiz Meneses.

La pujada a la Salut de la Unió Excursionista Sabadell ha atret més de 600 persones, que han fet l’itinerari entre Fira Sabadell i la Salut a peu, mentre que el Cros de la Salut, organitzat per Sabadell Atletisme, ha arribat a la seva sisena edició amb tres categories: infantil, veternans i absoluta.

La plantada de gegants, castellars i els tallers dels bastoneres han posat el punt de cultura popular i tradicional a la festa, amb participació de diverses colles i esplais. També s’ha produit la cantada de cantaires de Can Feu al pati de l’Hostatgeria de la Salut i el concert de la Banda de Música de Sabadell al bosc, que ha tancat les activitats de matí.

Adéu a les recreacions del Sabadell romà

L’ajuntament ha reduit en uns 5.000 euros el pressupost de l’Aplec, entre les recreacions de l’Arraona romana i la recepció institucional. S’han trobat a faltar sobretot les recreacions de Renovatio Arragonis, perdent una ocasió de consolidar l’estima i el coneixement per la història local, com bé fan altres ciutats com Tarragona amb les jornades Tarraco Viva o, sense anar gaire lluny, Terrassa amb la Fira Modernista.

En resum, un Aplec menys farcit degut a les restriccions pressupostàries, amb menys participació però que manté l’essència d’una trobada polièdrica on l’esport, la religió, la cultura i el respecte per la història tenen el seu espai. El que ja gairebé queda com una entel·lèquia és acampar per dinar i passar el dia al Santuari. Tot i que es manté la tradició en algunes famílies, agafar la bossa i l’entrepà i passar el dia a la Salut és cada cop més residual.

2 Comments