El castell de Can Feu, aquest dimarts

L’Associació Cultural Can Feu busca que es declari el castell de Can Feu com a Bé Cultural d’Interès Nacional

L’Associació Cultural Can Feu, que reivindica la rehabilitació i gaudi del castell de Can Feu pels sabadellencs, busca noves fórmules per millorar la protecció d’aquest malmès castell romàntic. Ara han iniciat converses amb la subdirecció general de Patrimoni de la Generalitat amb un objectiu: aconseguir la declaració del conjunt com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El castell de Can Feu, format per l’edifici del segle XIX i el jardí romàntic, en un estat molt precari des de fa dècades, actualment és BCIL (Bé Cultural d’Interès Local). Segons Aleix González, portaveu de l’entitat, la declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional el dotaria d’un major rang de protecció. De fet, els anomenats castells de la juguesca són tots BCIN a excepció del castell de Can Feu.

El conjunt és propietat de l’empresa Mas Duran SL, que actualment ha reiniciat converses amb l’Ajuntament per elaborar un nou conveni. Amb l’arribada del nou govern, el ple va mostrar la seva voluntat de fer marxa enrere en un acord, signat durant l’era Bustos, que es considera insuficient per garantir la conversació del castell (més info: ‘Buscaran noves sortides per aturar la degradació del castell de Can Feu‘). De fet, el conjunt s’ha malmès encara més en els darrers temps, ja amb el conveni, a causa de la pluja, el vent o l’incivisme. L’Associació Cultural Can Feu es mostra “indignada” per tot plegat: “treballem molt per difondre l’edifici i no trobem cap resposta municipal”, diu González, qui es mostra dolgut ja que en les darrers setmanes s’ha usat el conjunt per exemple com guardar estris d’una romeria. Entre altres, l’entitat ha fet un documental (es pot veure un fragment a la portada d’aquesta informació) i faran un llibre fotogràfic amb fotos inèdites en els propers mesos.

González creu que la ciutat en general i els propietaris en particular desconeixen les potencialitats del castell i el seu jardí: “és una gran oportunitat per a la propietat. Podria ser una nova La Capella al parc de Can Gambús, que fa un anys no era res i ara és un pol d’atracció de Sabadell”. De fet, fora del seu àmbit d’actuació principal, l’entitat fins i tot busca un inversor per rehabilitar o comprar el conjunt.

Foto portada: una de les torres del castell. Autor: David B.

Comments are closed.