Viatge a Brusel·les. Autor: David B.

L’independentisme es mou cap a Bèlgica

Aquest matí una desena d’autocars han sortit de Sabadell en direcció a Brussel·les per participar demà en una manifestació independentista a la capital belga. Les entitats organitzadores, ANC i Òmnium, confien en fer ressonar el missatge sobiranista al centre d’Europa.

Gairebé 24 hores abans de la manifestació al centre de Brussel·les, unes 550 persones han sortit en autocar des de la plaça Marcet, de les quals unes 250 eren sabadellenques i la resta de tota la comarca, segons els organitzadors. En total, des del Vallès Occidental l’ANC ha organitzat deu autocars i un vol xàrter que sortirà demà al matí amb prop de 200 persones més.

Què els mou per fer el viatge?

“Anem a Brussel·les a denunciar la situació que vivim aquí, perquè s’estan vulnerant tots els principis democràtics amb els consellers a la presó, que encara en queden; amb els dirigents de les entitats ANC i Òmnium que encara hi són; amb els consellers i el president Puigdemont a Brussel·les perquè no els detinguin aquí, que per tant estan exiliats. I a reclamar que nosaltres volem fer la República catalana”. Qui parla és Germán Balart; va sol i s’ha preparat diferents lectures per fer més amè el desplaçament.

Hi ha qui hi va sol i qui hi va acompanyat, com la Maria Puig, que hi va perquè “tenim el president a l’exili, els presos polítics a la presó i alguna cosa s’ha de fer. És la primera vegada que anem a l’estranger a mobilitzar-nos. Portem un coixinet per a poder dormir, menjar, i pensem que ens ho passarem bé”. El viatge és d’uns 1.300 quilòmetres i s’espera que el realitzin en unes 13 o 14 hores, segons l’ANC.

Sabadellencs cap a Brussel·les. Autor: David B.
Un grup es fotografia abans de marxar cap a Brussel·les. Autor: David B.

“Jo que sóc grandeta i vaig néixer en ple franquisme tinc la sensació de tornar 40 anys enrere, i això, evidentment, els que ho hem viscut no ho podem permetre”. I de què pot servir manifestar-se a Brussel·les? “Pensem que directament no servirà de gran cosa, però posada en el conjunt de totes les coses que es fan és una manera de tenir visibilitat”, explica Enriqueta Castillón.

El groc, el color protagonista

Poca presència de banderes aquest dimecres a la plaça Marcet, que han deixat pas als objectes de color groc, especialment bufandes i gorros, com el que porta Josep Grau:

Vaig del tot preparat: m’he comprat la càmera expressament per anar a Brussel·les; bufanda groga, llaç groc, gorro groc, tot groc per anar-hi. El groc és una protesta absoluta per anar en contra del que ha dit la justícia espanyola”, afegeix Grau.

El coordinador de la secció local de l’ANC, Francesc Baró, assegura a iSabadell que “l’anada del Vallès es notarà a Brussel·les; el Vallès Occidental i Sabadell estaran ben representats”. L’entitat també ha col·laborat en l’organització dels desplaçaments particulars.

El lema de la manifestació d’aquest dijous a les 11:30 hores és ‘Wake Up Europe!‘ [Desperta, Europa!], i Baró assegura que “volem explicar-nos als habitants de Brussel·les, i per extensió als europeus, de qui som, què pretenem i com fem les manifestacions”. Per això també han editat 12.000 tríptics en flamenc i en anglès perquè els propis manifestants els reparteixin entre els ciutadans belgues. Després de la manifestació, de nou cap a l’autocar el mateix dijous al vespre, per arribar a Sabadell divendres al matí.

Foto portada: diferents persones entrant en un dels autocars, aquest dimecres a la plaça Marcet. Autor: David B.