Maria Salvo. De Museu d'Història de Catalunya (fotògraf: Pep Parer) - Since 2013, the Catalonia's History Museum has been taking part in a GLAM cooperation with Amical Wikimedia. The Catalonia's History Museum has provided several hundred media files. The project page can be seen here (in Catalan) and the images are available here.català | English | +/−, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27054096

La lluitadora antifranquista i presa política nascuda a Sabadell Maria Salvo compleix 100 anys

La darrera de les Dones del 36 ha arribat als 100 anys. Ho ha fet aquest dimecres, amb homenatge confinat inclòs per l’ajuntament de Barcelona. La sabadellenca Maria Salvo (1920) va lluitar contra Franco, va patir exili i repressió i ja a partir dels 80 anys, va ser una de les fundadores de Les Dones del 36, que van tenir un paper capital per recuperar la memòria de les repressaliades per Franco. 

Va néixer a Sabadell l’any 1920. El seu pare era fuster i proper al moviment obrer, sense militància concreta. La seva mare era ama de casa, catòlica i analfabeta. Amb set anys van deixar Sabadell per anar al barri de Les Corts de Barcelona, on va fer bona part de la seva vida, i fins i tot on va passar la major part dels 16 anys de presó.

Va lluitar a la Guerra Civil des de les Joventuts Socialistes Unificades, va exiliar-se i va passar pels camps francesos. Amb el govern de Vichy va ser repatriada a Espanya, a Hendaia. Però va seguir lluitant contra Franco en els pitjors moments de la repressió, només acabada la guerra. Va ser arrestada el 1941. Tenia 21 anys. Jutjada en consell de guerra l’any 1944, va ser condemnada a 30 anys de presó. En va passar 16 a diverses presos, bastants anys a la de Les Corts, on ara hi ha El Corte Inglés de la Diagonal.

Les Dones del 36

Quan va sortir de la presó, el 1957 ho va fer amb seqüeles. Per exemple, la van deixar estèril. Però va seguir lluitant contra la dictadura i després per explicar les vivències dels vençuts i preservar la memòria. A començaments dels anys 70 del segle passat, va participar en la fundació de l’Associació Catalana d’Ex-presos polítics. Ja en democràcia assentada, l’any 1997, va crear l’associació Les Dones del 36, ara dissolta, i que durant anys va explicar allà on se les volia escoltar els que els havia passat als camps, l’exili, els consells de guerra, les presons, la clandestinitat i el mirar de sortir endavant en un món de vencedors i vençuts. Es doctora honoris causa per la Universitat Politècnica de Catalunya i Creu de Sant Jordi. El llibre El daño y la memoria recull la seva vida. L’any passat va tancar la llista electoral de Barcelona en Comú, de forma simbòlica.

Maria Salvo, nascuda a Sabadell l’any 1920, ha complert 100 anys aquest dimecres. Resideix des de fa dècades a Barcelona. Poc abans de l’estat d’alarma la seva família la va treure d’una residència del barri de Lesseps i ha passat el confinament amb uns nebots, com explica en una entrevista amb L’Independent de Gràcia amb motiu del seu centenari. Pel mateix motiu, l’ajuntament de la ciutat comtal i l’Ateneu Memòria Popular li van fer un homenatge, telemàtic clar. El seu centenari ha passat més desapercebut a Sabadell, ciutat que tot sigui dit no ha fet bandera de Salvo. El seu record no ha anat més enllà d’una piulada del compte del departament de Cultura de l’Ajuntament. Però la veu de l’última viva de Les Dones del 36 va néixer a Sabadell.

Foto portada: Maria Salvo. Autor: Pep Parer / Museu d’Història de Catalunya.

Comments are closed.