Personal de CIPO recollint mobles abandonats al Rodal. Autor: Ajuntament / cedida.

La factura de netejar abocaments al rodal supera els 26.000 euros anuals

L’equivalent en hores a 26.400 euros anuals o, el que és el mateix, 2.200 euros cada mes. És el que costa netejar els abocaments que es llencen a l’entorn natural de Sabadell, l’oficialment anomenat Rodal de la ciutat. El volum d’abocaments va caure un 5 per cent l’any passat però la xifra encara és molt elevada. Prop de la meitat del recollit correspon a grans abocaments. 

Segons informa l’Ajuntament, l’any passat es van recollir prop de 1.500 metres cúbics de deixalles al rodal i parc fluvial del Ripoll. 600 metres cúbics corresponen a grans abocaments. El cost total de les hores dedicades a mantenir el rodal és de 10.000 euros al mes, però uns 2.200 euros es van destinar més a netejar abocaments que a cap altra tasca. La feina corre a càrrec de la cooperativa CIPO, que té el contracte de manteniment del rodal.

On s’aboquen més deixalles?

Segons les fonts municipals, els espais on més deixalles s’hi aboquen són les dues àrees de pícnic, a Sant Julià d’Altura dins el bosc de Can Deu, i a Sant Vicenç de Jonqueres, al riu Ripoll. Es tracta de dues zones amb fàcil accés en vehicle privat. Però també s’hi aboquen residus a diferents rutes del rodal i del riu Ripoll.

Què s’hi aboca?

En resum, una mica de tot, però especialment voluminosos: mobles, fustes, electrodomèstics, i material d’obra o industrial, com pneumàtics, pintures o runa. El fibrociment, més conegut com a uralita, no és del tot estrany tampoc.

Foto portada: treballadors de CIPO retirant material del rodal. Autor: cedida. 

Comments are closed.