Xavi Guerrero i Joan Berlanga. Autor: M. Tornel

El número d’equipaments municipals amb plaques solars es triplica en tres anys

Des de l’any 2015, l’Ajuntament ha instal·lat plaques solars en 11 equipaments municipals. Si abans hi havia set edificis municipals amb plaques, ara en són 18, segons fonts municpals. Ara per ara, es produeixen mitjançant aquesta via 246.000 kwh/any. La inversió ha estat de 236.000 euros i l’estalvi anual en consum és d’uns 32.000 euros anuals.

En els darrers tres anys, s’han instal·lat plaques solars a les escoles Joanot Alisanda (Centre), Teresa Claramunt (Gràcia), Creu Alta, Miquel Martí i Pol (Centre) i Joan Montllor (Torre-romeu). També a les escoles bressol Andreu Castells (Can Rull) i Can Puiggener, al centre cívic de Sant Oleguer, al poliesportiu Olímpia i a Cal Molins (Eixample). L’any vinent se n’instal·laran més a l’escola bressol de Can Llong, a Can Marcet i a una altre escola per determinar. S’arribarà així als 21 equipaments amb plaques fotovoltaiques que produeixen electricitat.




D’aquesta forma, el consistori vol augmentar l’autoproducció d’energia renovable per a autoconsum als edificis municipals. En total, hi ha 463 plaques solars instal·lades. I ara per ara, segons fonts municipals, de cada 100 kilowatt per hora (kwh) consumits per edifici, el 21,8 per cent és produit per les plaques fotovoltaiques. L’estalvi directe anual és d’uns 32.000 euros, el 1,15 per cent de tot el consum d’electricitat en instal·lacions municipals, incloent l’enllumenat exterior. Des del juliol de 2016, el 100 per cent de l’electricitat consumida pels equipaments municipals és d’origen renovable, manté l’Ajuntament, que va adherir-se a un contracte marc en aquest sentit de l’Associació Catalana de Municipis. Les dades es presenten coincidint amb la Setmana de l’energia.

“L’actual model energètic és insostenible, per això el Govern de Sabadell ha assumit el repte de contribuir a canviar-lo i de millorar-lo a partir de diferents actuacions que ja s’estan duent a terme i que ja han aconseguit un estalvi en emissions i també econòmic important per a l’administració”, diu el tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga.

 

En un altre ordre de coses, s’han fet adaptacions a l’enllumenat interior de 39 edificis municipals, amb estalvia d’entre el 7 i el 56 per cent. S’han fet accions d’assessorament en gestió ambiental a 14 escoles, impartint formació al personal i aplicant petites mesures d’estalvi, aconseguint una mitjana d’estalvia del 8,5 per cent. També s’ha impartit formació al personal d’una dotzena de centres cívics i incorporant programadors i regletes multiendoll, amb un estalvi de llum i gas del 3,5 per cent durant l’any 2017. Finalment, s’han canviat les lluminàries de diversos edificis per llums Led. L’estalvi ha estat proper als 15.000 euros.




Tot plegat ha reduit el consum d’electricitat de la corporació municipal, així com de gas, ha caigut un 2,8 per cent. La xifra és discreta, però el consistori matisa que hi ha més personal treballant ara i que es fan més activitats. En aquesta línia recorden que el pressupost ha crescut entre el 20 i el 30 per cent.

Foto portada: els regidors Berlanga i Guerrero, en un terrat amb plaques solars. Autor: @sbdterritori via Twitter.

Comments are closed.