Foto portada: el bosc de Can Deu, el passat 2 de maig. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament vol que el Parc Natural de Sant Llorenç incorpori el bosc de Can Deu

L’Ajuntament proposarà ampliar el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac de manera que el bosc de Can Deu passi a ser gestionar per la Diputació de Barcelona com la resta del Parc Natural. És la proposta del govern Farrés per gestionar el bosc més gran de la ciutat, aprofitant l’ampliació del Parc Natural que es comença a gestar. 

El bosc de Can Deu viu moments complicats des de la ventada sense precedents de desembre de 2014. Aquell matí el 80 per cent dels arbres van caure i després es va començar una lenta recuperació, d’entre 20 i 30 anys segons els seus gestors. El bosc és propietat de la fundació hereva de l’Obra Social Caixa Sabadell, la Fundació 1859 Caixa Sabadell, que té el 10 per cent del pressupost que tenia l’Obra Social de l’extinta caixa. També hi té terrenys Aigües Sabadell, a la vessant nord, al torrent de Ribatallada.

Ventada i peticions de municipalitzar

Però després de les ventades van sorgir diverses veus favorables a que Can Deu passés a ser propietat municipal (és el que es volia dir quan es parlava de municipalització: que l’Ajuntament tingui la propietat, però també corri amb el manteniment de l’espai forestal). Una plataforma veïnal va recollir 3.000 firmes en aquesta línia i la proposta va arribar al ple (més info: ‘3.000 firmes al ple per municipalitzar el bosc de Can Deu‘). Llavors tota l’oposició (PSC, CiU, Ciutadans i el PP) estaven a favor de la gestió directa. Mentrestant els partits del quatripartit d’esquerres van votar en contra perquè la propietat pública no garantia millor que la privada la recuperació del bosc. El quatripartit defensava el projecte de la Fundació, amb una subvenció puntual de 150.000 euros de la Diputació. El projecte passava i passa per regenerar el bosc de forma natural i replantar arbres en els accessos.

2019: primer pas per ampliar el Parc Natural

Però la carpeta Can Deu no estava tancada. De tot això han passat gairebé quatre anys i han sortit posicions intermitges entre la pura propietat pública o la privada. A finals de l’any passat cinc ajuntaments de l’entorn (Terrassa, Matadepera, Viladecavalls, Vacarisses i Castellar) van proposar ampliar l’espai protegit pel Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac i instaven la Diputació i la Generalitat a iniciar els tràmits.

Llavors ja algunes veus sabadellencs van assegurar que calia incloure Sabadell en la petició i fer arribar el Parc Natural a les portes del barri, incloent tot el bosc de Can Deu, també Ribatallada, que així podria entrar als programes de gestió, vigilància, prevenció d’incendis i senyalització que la Diputació de Barcelona té establerts al Parc Natural. L’històric regidor socialista Ramon Burgués va ser dels primers en assenyalar l’opció. També el portaveu municipal de Ciutadans, que també és diputat provincial, Adrián Hernández, ho va fer fa uns mesos.

Finalment, després d’un any a l’oficina, l’alcaldessa Marta Farrés ha anunciat aquest dimecres en una trobada amb Sabadell Cercle d’Entitats que aquesta és també l’opció del govern municipal: sent així el bosc de Can Deu passaria a ser gestionat per la Diputació i les seves hectàrees formarien part del Parc Natural.

Què hi diu la Fundació 1859 Caixa Sabadell?

Caldrà veure que implica el canvi, si s’acaba aplicant. De moment, la Fundació Caixa Sabadell ho veu amb bons ulls. En declaracions a aquest digital, celebren que les administracions tinguin interès a col·laborar o participar en la gestió del bosc. Apunten que ja fa uns anys van intentar que Can Deu fos Espai Amic de la Xarxa d’Espais Naturals de la Diputació a través d’un conveni de col·laboració, que no va prosperar. Ara insisteixen que “la col·laboració” amb l’administració pública és positiva i mantenen la voluntat de seguir gestionar la masia de Can Deu, l’Espai Natura, on fan activitats d’educació ambiental a milers d’escolars cada any. Un centre únic a tot l’entorn metropolità, apunten, que cal mantenir i potenciar.

Foto portada: el bosc de Can Deu, durant el desconfinament. Autor: J.d.A.