Foto portada: representants de les entitats participants. Autora: L.Manyosa.

Més de 200 sabadellencs s’han format per ser agents antirumors des de 2014

L’acte de reconeixement als voluntaris i participants de la Xarxa Antirumors de Sabadell ha servit aquest dijous per lloar la capacitat d’acollida al llarg de la història de la ciutat de Sabadell, així com per assenyalar les relacions entre el que passa a escala local i a escala global.

Sabadell forma part amb una dotzena de ciutats europees més d’un projecte comunitari per desmuntar estereotips associats a la raça, ètnia o religió dels ciutadans. Es tracta de la Xarxa Antirumors, per a la qual des del 1 de gener de l’any 2014 uns 200 sabadellencs s’han format per a prendre-hi part. S ‘intenta així plantar cara a determinats tòpics que poden malmetre la convivència. “Els rumors acaben afectar les relacions de veïnatge”, va mantenir el diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació, Josep Oliva. Així el director general d’Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, va emfatitzar la necessitat “de pensar des de ja en el paper de les segones generacions”. L’acte ha congregat més de 200 persones al teatre Principal, la majoria de comunitats nouvingudes així com de representants d’entitats participants a la xarxa.

Ryta Huybens, vinculada al Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants (SCAI) ha mantingut que cal relacionar el que passa al món amb el que passa a la ciutat, destacant els milers de morts al Mediterrani intentant creuar d’Àfrica a Europa. L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, li ha agafat el testimoni:

S’ha avançat molt en els drets socials però això no amaga la realitat dels CIE (Centres d’Internaments d’Estrangers), que hi ha gent sense dret a vot i que manca sensibilitat sobre alguns fets. Una manca de sensibilitat que provoca no fer un minut de silenci davant la mort de milers de persones creuant el mar quan sí que el fem després d’un accident aeri als Alps”.

Sánchez ha lloat la capacitat d’integració de Sabadell. Una ciutat que va triplicar la seva població en poques dècades al segle passat, amb més de 2.000 persones vivint en coves, però que “hem pogut dignificar l’acollida a la nova immigració, amb dret a la sanitat, a l’educació i als serveis públics”. 3.000 persones han participat en els programes d’acollida de l’Ajuntament aquest curs.

L’alcalde ha encarat el seu darrer acte al Principal. “Espero que us hagueu sentit com a ciutadans de primera en aquest temps”, ha finalitzat. Sánchez ha destacat que a partir del 13 de juny Sabadell tindrà el seu primer regidor nascut fora d’Espanya. Serà l’uruguaià Gabriel Fernàndez, independent vinculat a Esquerra Republicana.

Representants de Càritas, Creu Roja, SCAI, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, el Centre de Normalització Lingüística i la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès també han pres part a l’acte, que ha estat conduït pel periodista Carles Baldellou.

Foto portada: representants de les entitats participants. Autora: L.Manyosa. 

Comments are closed.