Torxes

Més de 3.000 persones segueixen la cadena de torxes

  • Els carrers de vianants del centre de Sabadell s’omplen de ciutadans que participen en la cadena de llum.

  • 300 persones se sumen a la manifestació ‘Independència per canviar-ho tot’.

Convocada per Sabadell per la Independència (SBDxI), l’anomenada cadena de llum per la independència de Sabadell ha estat probablement l’últim acte ciutadà abans de la que s’espera històrica Via Catalana per la Independència d’aquest dimecres, Diada Nacional. Finalment, més de 3.000 persones s’han sumat a la cadena, que ha recorregut amb torxes els carrers de vianants.

Els participants estaven convocats a les 19.15 hores en diversos punts. L’organització ha necessitat una hora per entregar les torxes (a un preu de dos euros) i organitzar la cadena que, per exemple, a la plaça Sant Roc ha tingut diverses fileres. Poc abans de començar l’encesa, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez (PSC) acompanyat del regidor Josep Ayuso han deixat l’Ajuntament passant desapercebuts entre el públic. Han marxat. Entre els participants coneguts pels seguidors de la política local, a banda de membres de CiU, Esquerra Republicana o l’Entesa, dos exregidors socialistes: Maria Ramoneda i Ricard Estrada, que fa menys d’un any encara eren regidors sota les ordres de Manuel Bustos.

A les 20.15 hores un tro ha donat la senyal per començar a encendre les torxes començant a il·luminar uns carrers a la mateixa vegada que el dia s’ha començat a fer fosc. La plaça Sant Roc, el carrer d’advocat Cirera, Sant Quirze, Gràcia, Sant Antoni, de la Rosa, el Passeig, la Borriana o el Pedregar s’han omplert de ciutadans amb torxes a les mans i moltes estelades penjades al coll.

Un moment de la cadena de torxes. Autor: David B.

Diversos crits d’independència i, com al carrer de Sant Antoni el Cant dels Segadors, han donat caliu a la iniciativa de la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana, que aquest dimecres ha convocat la Via Catalana per la Independència.

Menys de mitja hora després d’iniciar l’encesa, i ja a plena nit i amb la llum de les torxes molt allargada, els participants s’han concentrat al voltant de la plaça del Doctor Robert. “Sabadell crema, Sabadell crema”, ha assenyalat Josep Boltaina, de SBDxI davant del públic. Boltaina ha assegurat que han assistit persones de tots els barris de la ciutat. A continuació, han pres la paraula els poetes Núria Martínez i Roc Casagran, que han fet un breu recital.

SBDxI Marxa de torxes
Chacón (SBDxI), dirigint-se als assistents. Autor: J.d..A.

Finalment, la coordinadora de SBDxI, Montserrat Chacón, ha tancat l’acte assegurant que més de 3.600 sabadellencs s’han inscrit per participar a la Via Catalana per la Independència. “Finalment hem aconseguit omplir l’Ampolla”, ha recordat. Era un dels municipis amb més complicacions. Chacón s’ha mostrat emocionada i “il·lusionada”:

Constatem avui la fermesa de la nostra convicció. Aquest èxit ens referma i l’èxit només depèn de nosaltres. Som capaços d’aconseguir la independència. Visca Catalunya lliure!”, ha acabat.

Finalment, desenes de persones han acabat l’acte cantant Els Segadors, l’himne nacional de Catalunya, citant-se de nou per l’endemà.

300 persones a la manifestació ‘Per canviar-ho tot’

A les 19 hores, unes 300 persones han travessat el Centre des de la plaça Marcet fins a la plaça del Gas. Participaven en una manifestació independentista convocada per col·lectius de l’esquerra alternativa que veuen la independència com un pas “per canviar-ho tot”.

Manifestació 'Per canviar-ho tot', al carrer Sant Quirze. Autor: J.d.A.
Manifestació 'Per canviar-ho tot', al carrer Sant Quirze. Autor: J.d.A.

Un cop arribat a la plaça del Gas, s’ha llegit el manifest assegurant que “el  nou futur ha de ser un full en blanc sense receptes ni els gestors del passat”. Així mateix, han afirmat que CiU serà “incapaç” de convocar el referèndum i han apostat per posar l’economia sota control popular i internacionalitzar la causa catalana. Un breu concert ha posat punt i final a l’acte, entonant primer La Internacional i després el Cant dels Segadors, molts amb el puny tancat enlaire.

Foto portada: Torxes a la plaça Sant Roc, aquest vespre. Autor: David B.