CAP Sant Oleguer

Més de sis dies per tenir visita amb el metge de família

La Coordinadora del Moviment Veinal del Vallès denuncia que 4 de cada 10 usuaris de l’atenció primària triguen més de sis dies per concertar una visita al Centre d’Atenció Primària. Ho fan en base a una sèrie d’enquestes realitzades a la porta dels ambulatoris.

La coordinadora de les entitats veinals de Sabadell, Barberà, Badia i Sant Quirze insisteix que el termini per a fixar una cita hauria de ser entre 24 i 48 hores. A Badia en dos de cada tres casos se supera el termini, i a Sabadell en el 40 per cent, segons explica Manuel Navas, president de la FAV Sabadell. Només el 10 per cent d’enquestats han rebut la cita entre un i dos dies després de demanar-la. En el 45 per cent de casos es triga entre tres i sis dies, i en el 40 per cent restant més de sis dies.

La majoria de ciutadans que han respost l’enquesta asseguren que demanen cita acudint al mateix CAP (en el 57 per cent de casos), mentre que una minoria ho fa per internet (16 per cent) o a través del telèfon (38 per cent). Navas demana que es revisin els protocols, ja que cal reforçar l’atenció presencial a la llum de les dades. Un 33 per cent dels enquestats assegura que s’acostuma a visitar amb substituts del metge de família.

Bona valoració del servei

El 78 per cent dels enquestats valora amb la màxima puntuació la tasca del metge i un 80 per cent fa el mateix amb el personal auxiliar. La valoració del personal administratiu és positiva pel 66 per cent d’enquestats. La valoració baixa sensiblement al parlar d’especialistes, ja que només el 47 per cent consideren l’atenció com a satisfactòria (amb llistes d’espera d’entre 12 i 18 setmanes).

La Coordinadora lamenta la desaparició dels especialistes a l’atenció primària. “És on les retallades han fet més mal”, lamenta Jordi Molins, de la FAV Sant Quirze. Navas també critica que l’eliminin les urgències als CAP, el que, al seu parer, ha col·lapsat més les urgències dels hospitals de Sabadell i Terrassa.

Navas ha assegurat que s’enviaran els resultats del sondeig a peu d’ambulatori a la conselleria de Salut. També ha anunciat mobilitzacions. En total, s’han fet 517 enquestes, durant una setmana del mes de març. Un centenar d’activistes veinals han col·laborat en la iniciativa, que ha abarcat tots els ambulatoris de Sabadell, Badia, Sant Quirze i Barberà del Vallès.

Foto portada: el CAP Sant Oleguer, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.

Comments are closed.