Foto portada: la capçalera de la manifestació, al carrer de Sol i Padrís. Autor: J.d.A.

Milers de persones a la manifestació antifeixista

Poc menys de 3.000 persones, segons la Policia Municipal de Sabadell, s’han manifestat aquest diumenge a la tarda contra el feixisme pels carrers de Sabadell. La mobilització s’ha iniciat a la plaça de l’Imperial i ha acabat davant el Centre Social L’Obrera. Ha comptat amb una nodrida representació institucional, de formacions d’esquerres i moviments socials.

Les pintades feixistes al CSA L’Obrera per part de grups ultres i la concentració de mig centenar d’skinheads fa unes setmanes davant el centre okupat va ser saltar les alarmes, fent convocar gairebé una dècada i mitja després una nova manifestació contra els grups d’extrema dreta a Sabadell. Passat aquest temps, però, la mobilització ha comptat amb més suport popular i més presència institucional.

Si no pots veure les fotos, pots fer-ho aquí: ‘Manifestació antifeixista‘. El text segueix a sota de la galeria de fotos.

Entre 6.000 i 7.000 persones han sortit al carrer aquest diumenge a la tarda a Sabadell, segons fonts de la Policia Municipal (posteriorment s’ha rectificat el recompte i la Policia Municipal xifra la participació en unes 2.700 persones. A més, les etiquetes #Sabadellantifeixista i #Sabadellperatotes han estat Trending Topic a Twitter durant diverses hores de la tarda. L’esquerra local s’ha mobilitzat, amb el suport de moviments socials i entitats de bona part del Vallès i la resta de Catalunya.

La manifestació s’ha iniciat a la plaça de l’Imperial a les 18 hores i ha acabat una hora més tard davant el CSA L’Obrera, a l’avinguda de Barberà. Els manifestants han recorregut sense incidents la Gran Via, el carrer de Sol i Padrís, el carrer de Brutau i l’avinguda de Barberà. S’ha passat per espais on membres d’extrema dreta viuen o fan activitats. Així s’han aturat davant un gimnàs del carrer de Sol i Padrís, on s’han col·locat desenes d’adhesius.

Sabem on es reuneixen els feixistes. El gimnàs és seu i hi fan classes. Creiem que cal assenyalar els espais per on es mouen”, ha assegurat a la premsa la membre de l’Obrera Cristina Castaño.

L’activista ha recordat que l’Obrera ha estat objecte de pintades per part de grups d’extrema dreta, i que els van trencar els vidres. Així mateix, a l’octubre un grup d’skins els va amençar amb una navalla, segons la seva explicació. “Els molesta que es facin les coses bé. L’Obrera s’ha fet una casa comuna de la ciutat, amb gent molt diversa i de moltes edats. Això els pica. Els fa mal. I intenten arrencar-nos el contrapoder que estem duent a terme”. Castaño manté que no tenen por a nous atacs. Un cop acabada la manifestació, des del balcó de l’Obrera s’ha llegit un manifest assegurant que els casos d’agressions feixistes “no són aïllats”, recordant l’assassinat de Guillem Agulló, “les preses polítiques maltractades i assassinades per l’Estat espanyol i altres molts casos de repressió com l’Operació Pandora o els encausats del 12 d’octubre” o la política de refugiats de la Unió Europea:

El feixisme avança si no se li fa front i ens demostra que la lluita contra el feixisme i el racisme l’hem de realitzar dia a dia, des dels centres d’ensenyament, al treball, al carrer, no deixant ni un espai lliure on intentin difondre els seus plantejaments excloents”, han assegurat.

Castaño ha qualificat com a èxit la participació i ha destacat el caràcter “unitari” de la mobilització, tot i que considera que l’Ajuntament pot fer més contra l’extrema dreta. “Si encara hi ha nazis a Sabadell és perquè alguna cosa no es fa bé. No pot ser que encara es passegin de forma impune amb les seves esvàstiques pels carrers de la ciutat”.

Militants d’entitats com la PAH, els iaioflautes o la FAV Sabadell i altres moviments socials de dins i fora de Sabadell s’han mobilitzat. A nivell institucional, hi ha hagut una altra presència de membres de l’executiu local, amb l’alcalde, Juli Fernàndez, entre els manifestants, com també els regidors Edu Navarro (Unitat pel Canvi), Gabriel Fernàndez (ERC) i Maties Serracant, Glòria Rubio i Albert Boada (Crida). També hi ha participat els diputats del PSC Pol Gibert i Ferran Pedret, el d’En comú Podem Joan Mena, la coordinadora d’ICV i diputada de Catalunya Sí Que es Pot Marta Ribas, i s’ha deixat veure el republicà Gabriel Rufián. La convocatòria ha estat àmpliament estesa per les xarxes socials.

NOTA POSTERIOR

La Policia Municipal havia xifrat la participació en la manifestació en 6.700 persones. Per error. Un recompte posterior ha concretat el número de participants en 2.700 persones. Segons fonts municipals, es tracta d’una errada humana en mesurar les superfícies.

Foto portada: la capçalera de la manifestació, al carrer de Sol i Padrís. Autor: J.d.A.