Els pessebristes ja preparen el Nadal

Els membres de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell treballen a tota màquina per poder tenir a punt, un any més, els 40 diorames que formaran la 43a edició de l’Exposició de Pessebres de Sabadell. S’inauguraran el proper dissabte 30 de novembre a les 19:30 hores a la Sala d’Actes de l’Àcadèmia Catòlica. 

Una seixantena de persones treballen des de fa tres mesos en l’elaboració dels diorames que es podran veure durant les festes de Nadal. En aquesta edició els membres de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell s’han posat d’acord en representar diferents llocs totalment localitzables en el mapa perquè els visitants puguin fer una particular volta al món a través dels diferents diorames que presenta l’exposició.

Pessebres. Autor: David B.
Pessebristes treballant en els diorames. Autor: David B.

El president de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, Francesc Bartolomé, ha explicat que “hi ha gent que fa tres mesos que treballen en el seu projecte. Hi ha d’altres que fa dos mesos que hi estan treballant. Tot depèn de la mida i de la complexitat que tingui el pessebre. No és el mateix una construcció que un paisatge o dels materials que s’utilitzen”.

De la quarantena de pessebres que s’exposaran, 11 estan localitzats a Catalunya, cinc localitzats a pobles d’Espanya i 23 que estan repartits en països tan propers com Andorra, França, Alemanya, Anglaterra Irlanda o Grècia i de més llunyans com Síria, Israel, Marroc, Egipte, Tanzània, Perú, l’Índia, l’Himàlaia i Japó. Els visitants trobaran un diorama ubicat a l’Esteroide B612 i un altre perdut pel món oníric. Amb aquesta iniciativa, l’entitat pessebrista vol aconseguir tenir en cada edició una temàtica concreta com a fil conductor de la mostra de diorames.

Pessebres. Autor: David B.
Treball amb poliestirè estrussionat, en un dels diorames. Autor: David B.

Bartolomé assegura que “actualment els materials que utilitzem per a fer els pessebres estan canviant i utilitzem més el poliestirè estrussionat en detriment del tradicional guix. Per fer una construcció en general el poliestirè és molt més fàcil de treballar, és més agraït i més lleuger i depèn de les dimensions del pessebre podem manipular-ho molt millor i sense perill que es trenqui com és el cas del guix, que a més, és més difícil de treballar”.

“Aquest any tindrem una exposició dintre de l’exposició”, apunta el president de l’entitat, “tindrem sis diorames de petit format que els dediquem al que nosaltres hem denominat ‘l’altre Nadal’. Serà un recull de pessebres de les darreres edicions que incorporen aquell Nadal que la gent no gaudeix degut a guerres, persecucions o migracions”. Els visitants podran veure representats fets com la Guerra Civil, la construcció del mur de la Franja de Gaza o l’arribada de refugiats per les costes europees, entre d’altres. “Volem que la gent prengui consciència que hi ha un altre Nadal”, explica Bartolomé.

En aquesta línia, l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell col·laborarà amb l’entitat Proactiva Open Arms, fent una col·lecta econòmica destinada íntegrament a Proactiva Open Arms que tindrà lloc durant tot el dia 30 de novembre, a més durant els dies de l’exposició de pessebres vendran marxandatge de l’ONG, per aconseguir finançament per a les tasques d’ajuda humanitària. D’altra banda membres d’aquesta entitat estaran presents en la inauguració de l’exposició de pessebres del proper dia 30 de novembre.

Foto portada: un pessebrista modelant les muntanyes de Montserrat en guix. Autor: David B.

Comments are closed.