Rosa Maria Gotés

Neix el nou panet ‘Saballut’

Aquest dimecres a la tarda s’ha presentat el panet ‘Saballut’, que vol retre homenatge a Sabadell i als Saballuts, la colla castellera, amb el mateix nom i just l’any que celebren el seu vintè aniversari.

El ‘Saballut’ és un panet d’autor exclusiu creat per la fornera artesana Rosa Maria Gotés, amb més de 30 anys d’ofici. Aquest pa d’autor està elaborat amb farina de blat d’altíssima qualitat, un toc d’oli d’oliva, ceba caramel·litzada i deshidratada (com a referència al símbol de l’escut de Sabadell), farina de cigró (que fa referència al cigronet menut del Parc Agrari de la ciutat), llevat mare i cuit en un forn amb llenya d’alzina.

Per obtenir aquest panet cal un llarg procés d’elaboració i de repòs de la massa. La ceba es caramel·litza i després es deshidrata al forn de llenya per tal de poder-la esmicolar finament i quedi ben cruixent. Quan el pa és cuit i es talla, el resultat recorda a les capes acolorides dels castells que construeixen els Saballuts”, ha assegurat Rosa Maria Gotés.

El ‘Saballut’ ha estat presentat juntament amb El Consorci de Turisme del Vallès Occidental, en el marc del projecte Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, i el Forn Gotés-Tot Teca de Sabadell.

Els 'Saballuts' acabats de sortir del forn. Autor: David B.

La presidenta del Consorci de Turisme del Vallès Occidental, Olga Olivé, ha destacat que “amb aquest panet heu sabut conjugar a la perfecció aquells trets que defineixen el nostre territori i en concret la ciutat de Sabadell. A més, per si encara no estava prou arrelat, l’heu conjugat amb la cultura popular de la ciutat donant-li el nom de Saballut, com la colla castellera sabadellenca que celebra els seus 20 anys de constitució”.

Foto portada: Rosa Maria Gotés mostrant els ‘Saballuts’, aquest dimecres. Autor: David B. 

Comments are closed.