Casaments en temps de pandèmia i confinament: pèrdues econòmiques i daltabaix emocional

El Covid-19 també ha frenat en sec la celebració dels enllaços matrimonials, a causa del decret de confinament. Molts nuvis s’estan trobant en l’obligació de cancel·lar o ajornar els seus casaments, una situació que els està comportant tant pèrdues econòmiques com daltabaixos emocionals. Amb aquesta situació de fons, una wedding planner (planificadora de bodes) sabadellenca, Dàlia Solé, i el seu equip ofereixen assessorament online gratuït als nuvis que ho necessiten. 

El coronavirus s’ha convertit en un malson pels nuvis que s’havien de casar durant aquestes dates. Moltes parelles han hagut d’ajornar els seus enllaços i, pel camí, han perdut quantitats que superen de bon tros els 3.000 euros en serveis ja contractats i que no han pogut cancel·lar a temps. En aquest context, neix la iniciativa d’una wedding planner sabadellenca, Dàlia Solé, i el seu equip, que estan oferint assessorament online gratuït per alleugerir els maldecaps que pateixen aquells promesos, atemorits, que veuen perillar la celebració del que voldrien que fos el dia més feliç de les seves vides.

Nuvis trencats 

Els nuvis arriben a l’assessora “plens de por”. Les parelles que es troben en aquesta situació “ja han abonat un gran percentatge del casament”, explica. Tenen “molts dubtes, estan emocionalment trencats, frustrats”. Cal entendre que “casar-se un diumenge en comptes d’un dissabte altera totalment el concepte de la boda”, assegura. Els nuvis no amaguen la seva frustració. “I ara és el moment de demostrar la qualitat humana”, indica la wedding planner.

“Els professionals dels enllaços els venem que estem aquí per a tot, que el seu casament serà el millor dia de les seves vides”, explica Solé. “Doncs ara és el moment de demostrar que la qualitat humana que els assegurem, es manté amb aquest imprevist”.

Per ella, una de les qualitats més importants que cal tenir en aquests moments de tensió “és la capacitat negociadora”. Reconeix que “difícilment cap de les empreses que ens dediquem als casaments tindrem uns beneficis alts aquesta temporada”. “Però això no és culpa dels nuvis”, conclou, “i no ho hem de pagar amb ells”, afegeix.

3.000 euros de pèrdues mínimes

Segons explica l’experta, només en la contractació de l’espai de celebració ja s’han d’aportar de 1.000 a 2.000 euros, que els nuvis, de ben segur, perdran. Als 3.000 euros s’hi arriba sumant a aquesta xifra aquelles pagues i senyals que els professionals ja no retornaran.

Normalment, però, els serveis importants com el de càtering es cobra dues setmanes abans de la celebració, i la majoria de nuvis els estan podent recobrar. Els nuvis en situacions més crítiques són aquells que s’havien de casar “justament durant la setmana en què es va decretar el confinament”, és a dir, el cap de setmana del 14 de març i que, per tant, l’han hagut de cancel·lar. Les pèrdues mínimes d’aquestes parelles “ronden els 10.000”, perquè “una boda a Catalunya, amb uns 100 convidats, costa de mitjana uns 25.000 euros”, assegura Solé.

La clau: que els professionals tinguin disponibilitat en la nova data 

Les peripècies que les parelles estan realitzant des del confinament no són poques. La clau per perdre el mínim de diners possible, segons assegura Solé, rau en mirar de fer coincidir el màxim de professionals que els nuvis tenien contractats en una nova data. Perquè les condicions que la majoria de professionals marquen en la contractació, passen pel fet que si l’enllaç s’ha d’anul·lar, ells cobraran la paga i senyal sempre que no tinguin disponibilitat per oferir el servei en la nova data. És a dir, la nova data ha de poder reunir el major número de professionals contractats anteriorment, per tal de no perdre els diners pagats anticipadament.

El principal maldecap: l’espai 

Després d’entrar en pànic i d’haver de convèncer-se a un mateix de que el casament no es produirà segons el previst, el primer pas que els nuvis han d’efectuar de la forma més ràpida possible és cancel·lar o posposar la data de l’espai. “Veure quin és el pla b que ofereix l’espai”, explica Solé.

Per la wedding planner, el sobre cost que molts proveïdors de serveis estan cobrant als nuvis que es veuen en l’obligació de cancel·lar o ajornar els seus enllaços és “un absolut abús”. Segons explica, molts dels nuvis que escullen mesos com abril o maig, considerats la temporada baixa dels casaments, ho fan perquè “tenen un pressupost reduït”. Molts decideixen posposar la data, i es troben que els espais els augmenten el preu segons el mes.

“Per exemple, setembre és temporada alta”, explica Solé, “però els nuvis no tenen la culpa”, i els espais “els estan cobrant un sobrecost injust”.

Fins i tot, Solé assegura que hi ha espais que volen augmentar els nuvis que decideixen casar-se el pròxim any. Moltes d’aquestes parelles “han decidit perdre la paga i senyal perquè han perdut totalment la confiança amb l’espai”.

Assegurances de viatges que no inclouen les pandèmies

Una altra de les sorpreses amb què s’estan trobant els nuvis que s’enfronten a aquestes situacions tan crítiques és que la majoria de les assegurances que s’apliquen sobre els viatges que han contractat per a les noces de mel, “no inclouen la devolució per pandèmia”. Tot i amb l’estat d’alarma decretat i l’impediment de viatjar a l’estranger, molts nuvis estan perdent els diners dels seus viatges. Els que sí que ho poden fer, no obstant, “també tenen petites pèrdues relacionades amb el fet de viatjar”, segons assegura la wedding planner.

Foto portada: Un casament. Autor: Dàlia Solé 

Comments are closed.