Foto portada: entrega de les motos, aquest dimecres a Can Marcet. Autor: Ajuntament / cedida.

Objectiu: renovar la meitat de la plantilla de la Policia Municipal en vuit anys

El quatripartit dilata l’aprovació del Pla Director de la Policia Municipal al llarg d’aquest any. El consistori assegura que ara s’ha iniciat la fase de diagnosi, que comptarà amb una enquesta de clima laboral. L’Ajuntament sosté que caldrà incorporar 125 nous agents d’ara al 2025. “Una oportunitat per transformar la Policia Municipal en un cos modern”, diu el regidor del ram, Lluis Perarnau. 

L’any 2015, amb el canvi de govern, la Policia Municipal tenia 220 agents. Ara en té 235. El quatripartit assegura que l’any 2022 la plantilla ha de ser de 275 agents. Això significa incorporar 125 nous policies, ja que coincidirà l’ampliació de la plantilla amb les substitucions per jubilacions previstes fins l’any 2025.

“Tindrem una gran oportunitat per transformar la Policia Municipal en un cos modern, d’acord amb un model de seguretat local que tendeix a la prevenció i no a la reacció, proper a la població i sensible a les problemàtiques de la nostra ciutat”, ha assenyalat el regidor de Seguretat i Prevenció”, manté Perarnau.

L’Ajuntament es compromet a tenir aprovat aquest any el Pla Director, que ha de recollir mesures concretes per transformar el model policial. El seu període d’aplicació serà fins l’any 2020. Prèviament es farà un estudi sobre clima laboral per conèixer la percepció del personal, el seu índex de motivació i identificar punts de millora i àrees crítiques. Serà anònim i confidencial, i es compararan els resultats amb altres organitzacions que hagin fet processos similars.

“Ens permetrà obrir un canal de comunicació directe entre el treballadors i treballadores i la organització, i així tenir dades objectives”, segueix el regidor.

Una part de l’enquesta, a més, incorpora preguntes per tal de conèixer l’índex ètic de l’organització i la percepció sobre realitats com ara l’homofòbia, la xenofòbia, o la discrecionalitat en la presa de decisions.Ara mateix s’està fent una diagnosi del servei, fent entrevistes entre les entitats de la ciutat i les associacions de veïns.

Mandat del ple

L’aprovació del Pla Director de la Policia Municipal és mandat del ple, que va aprovar una moció per unanimitat en aquest sentit el mes de desembre de l’any 2016, a instàncies de CiU. Sigui com sigui, s’incompliran els terminis de la moció, ja que segons el ple s’havia d’aprovar durant el primer trimestre d’aquest any.

El SPPM-Cat, escèptic

Segons informa l’ACN, la proposta ha estat rebuda amb certa reticència entre els representants de la Policia Municipal. S’han mostrat disposats a col·laborar i han celebrat que l’executiu hagi posat fil a l’agulla per desenvolupar aquest document, tal com va demanar el ple fa un any i tres mesos. Però el portaveu del Sindicat Professional de Policies Municipals de Catalunya (SPPM-Cat) de l’Ajuntament de Sabadell, Xavier Bartolí, ha advertit que el document que aquest dilluns els han presentat “és una declaració d’intencions” i que pel moment no concreta “el model policial, de quina manera, quants efectius i com es farà”, apunta Bartolí.

Respecte l’estudi de clima laboral que també es farà ha dit que confia que s’acabi aplicant i que no acabi sent un informe “que es guardi en un calaix”.

Foto portada: una presentació pública, a la seu de la Policia Municipal, a Can Marcet. Autor: Ajuntament / cedida.