Detencions

Detencions contra independentistes acusats de planejar accions violentes

  • Els nou detinguts estan acusats de terrorisme i hauran de declarar davant l’Audiència Nacional. 
  • Diversos registres a Sabadell amb helicòpters sobrevolant la ciutat des de fa hores. 

La Guàrdia Civil està realitzant des de primera hora d’aquest dilluns una operació contra activistes independentistes que, suposadament, preparaven actes violents. L’operatiu està ordenat pel Jutjat Central número 6 de l’Audiència Nacional i se salda amb nou detinguts i una desena de registres. No es descarten més detencions en una operació sota secret de sumari. 

L’operatiu explica el vol d’un helicòpter de la Guàrdia Civil a baixa alçada per sobre La Creu Alta i el sector Centre Creueta de Sabadell. S’ha produït un registre al carrer Convent, al Centre, just davant de la plaça Marcet, i almenys tres més a altres barris (més info: ‘Quatre registres simultanis a Sabadell‘). TV3 assegura que l’operació se centra a Sabadell bàsicament, però arriba també a altres municipis barcelonins.
L’operatiu està dirigit pel magistrat Manuel Garcia-Castellón. Es tracta del magistrat que instrueix els casos de corrupció del PP de Madrid Púnica i Lezo. Va tornar a exercir a l’Audiència Nacional l’any 2017 després de dècada i mitja com a jutge d’enllaç a França i Itàlia. El seu retorn va aixecar sospites ja constava una gravació de l’expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, sospirant pel seu retorn i així aconseguir una instrucció més amigable.

Accions violentes

Sigui com sigui, ara el magistrat ha ordenat aquesta causa contra sectors violents de l’independentisme que, segons els investigadors, preparaven accions violentes. Tot en el context de la resposta a la sentència del judici al procés. La finalitat de l’operatiu és, segons la nota de la Guàrdia Civil, “localitzar i, si s’escau, incautar proves” de les “presumptes activitats delictives planificades per membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR)”.

“Substàncies precursores d’explosius”

S’ha localitzat documentació, material informàtic i “substàncies precursores per a la confecció d’explosius, susceptibles (a l’espera de confirmació pels especialistes) de ser emprades en la fabricació d’artefactes”. Per tant, segons la mateixa nota policial, no s’acredita fins el moment que es fabriquessin explosius ni artefactes.

Els membres de la Guàrdia Civil, al carrer Goya. Autor: ACN.
Els membres de la Guàrdia Civil, al carrer Goya. Autor: ACN.

La investigació va començar fa més d’un any per delicte de terrorisme. L’operatiu ha començat a les 5 del matí i a més de Sabadell, es duu a terme també a altres municipis com Cerdanyola, Santa Perpètua o Parets (altres diuen Mollet). Els detinguts declararan a l’Audiència Nacional els propers dies. S’ha decretat el secret de sumari.

L'helicòpter de la Guàrdia Civil sobrevolant la ciutat. Autor: David B.
L’helicòpter de la Guàrdia Civil sobrevolant la ciutat. Autor: David B.

En declaracions a Ràdio Nacional d’Espanya, el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha comentat que l’operació iniciada per ordre judicial ha comportat detencions davant la “possible comissió de delictes de caràcter violent” per part de membres d’unes “determinades organitzacions”. Però apunta que “l’operació està oberta” i que poden haver-hi “més registres i més detencions” tot matisant que només coneix l’operatiu a “grans trets”.

Dos dels detinguts, en llibertat

Segons ha pogut saber aquest digital, els dos detinguts en un domicili del carrer Goya han estat deixats en llibertat al vespre després de declarar davant la Guàrdia Civil. Els dos sabadellencs no seran traslladats a Madrid. Se’ls esperava a la concentració a la plaça Sant Roc però finalment no han anat.

Foto portada: un dels membres del CDR Sabadell detingut aquest matí. Autor: David B.