La compravenda de l’Artextil, sota la lupa dels Mossos

  • Un membre del clan Jodorovich i una empresa van comprar Artextil per 500.000 euros i la van vendre a l’Ajuntament per 3,2 milions. 
  • El “descomunal marge” va fer saltar les alarmes dels Mossos, que des de l’estiu busquen quadrar l’operació. 

Els Mossos d’Esquadra tenen sota la seva lupa la compra de la nau Artèxtil l’any 2018 a Sabadell. L’Ajuntament la va comprar per 3,2 milions a una empresa i un membre del clan Jodorovich, vinculat al narcotràfic, que la va adquirir per mig milió d’euros un any i mig abans, segons avança El Periódico de Catalunya. 

La policia catalana investiga la compra de l’Artextil almenys des del passat estiu, segons pot confirmar aquest digital. En la investigació s’ha pres declaració a diverses persones i algun antic exregidor ha col·laborat amb la policia, qui ha caigut en aquesta operació perquè té sobre la seva lupa els venedors de l’Artextil des de fa temps. La carpeta estava també sobre la taula en almenys un grup municipal de l’actual mandat, amb qui els investigadors s’havien posat en contacte recentment.

El quid de la qüestió és prou bàsic: l’any 2017 un particular, Amaeo M.M, i l’empresa Suenty SL van comprar el 70 per cent de la nau Artextil per 500.000 euros. El 30 per cent restant l’havia adquirir Banc Sabadell fa més d’una dècada. Al cap d’un any i mig els nous propietaris van vendre la nau a l’Ajuntament per 3,2 milions d’euros en una operació que va anar a ple el mes d’octubre de 2018. En la mateixa sessió es va aprovar també la compra de la nau Sallarés Deu, al barri de Gràcia. Entre una peça i l’altre, prop de vuit  milions d’euros.

La compra es va fer durant l’anterior mandat, sent alcalde Maties Serracant (Crida) i màxim responsable d’Urbanisme Juli Fernàndez (ERC). Segons l’expedient que va arribar al ple, al qual ha accedit aquest digital, l’estudi de costos fet pels serveis municipals va estimar que el preu de la nau fins i tot era superior als 3,2 milions. Però que es comprava per aquest preu ja que els venedors l’havien ofert així. Fernàndez va defensar al ple que no es comprava a preu de mercat, com es queixava per exemple Josep Ayuso (PSC) sinó inferior.

Un negoci de 2,7 milions en any i mig

La vinculació entre uns dels intermediaris i el blanqueig de capitals i l’elevat salt entre els 500.000 euros i els 3,2 milions van fer saltar totes les alarmes entre els Mossos d’Esquadra, que miren des de fa mesos com lligar caps. La família Jodorovich està sent investigada per un jutjat de Barcelona per presumpte blanqueig de capitals. En el negoci participa Amadeu M.M, segons El Periódico, més conegut com a ‘Lele’, “home de confiança” del seu cosí Simón Montero Jodorovich, president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya i investigat per blanqueig de capitals. La policia catalana calcula que el patrimoni d’Amadeu ronda els 4,5 milions. L’inici de la seva fortuna és ser agraciat amb dos dècims de loteria l’any 2013 per valor de 161.000 euros. Dos anys després va guanyar 13 dècims de la Grossa del sorteig de Nadal, 1,3 milions. Després va invertir en la compravenda de vehicles, restaurants i venda de productes de nutrició esportiva. I així segueix. Artextil és una de les operacions que ha protagonitzat.

El negoci de l’Artextil

Amadeo M.M i la constructora Suenty van comprar l’any 2017 per 500.000 euros la nau Artextil a Inmobiliaria Europea Manet, en concurs de creditors, empresa vinculada a la família García-Planas, històrics propietaris de l’Artextil. El valor de taxació era de 2,9 milions però es van desemborsar 500.000 euros, 350.000 d’un préstec a nom d’Amadeo M.M, i 150.000 euros de Suenty. Sobre la finca hi havia embargaments pendents per valor d’1,2 milions d’euros però el jutge mercantil que tramitava el concurs de creditors va acordar l’aixecament dels embargaments i Amadeo M.M i Suenty van comprar la nau per mig milió d’euros lliure de càrregues.

Any i mig més tard, els nous propietaris ofereixen la nau a l’Ajuntament per 3,2 milions. El consistori, en temps del quatripartit, compra la nau, molt reivindicada, amb un gran valor simbòlic perquè és la darrera gran fàbrica tèxtil de la ciutat, i d’oportunitat, ja que està situada al bell mig de la Gran Via, a la zona amb més actius de futur de la ciutat (UAB, Parc Taulí, Fira Sabadell, ESDi, CN Sabadell). La taxació municipal és fins i tot superior als 3,2 milions i finalment l’Ajuntament compra per aquest preu. Signa l’operació el llavors tinent d’alcalde d’Urbanisme Juli Fernàndez, i el secretari municipal. Dels 3,2 milions, Amadeo M.M s’endú 2,1 milions (i en guanya 1,75 milions en any i mig) i Suenty s’endú 1,1 milions, i en guanya 950.000. “Aquesta operació genera un descomunal marge” al ‘Lele’ (Amadeo), diuen els Mossos, assegurant que “ha sabut invertir” en la compra d’un immoble procedent d’un procés de liquidació per en pocs mesos vendre’l per un preu molt superior a les arques públiques de l’Ajuntament “el que resulta altament sospitós”.

L’operació Artextil està sota la lupa dels Mossos, que persegueixen des de fa temps la forma d’enriquir-se d’Amadeo M.M, a base d’operacions immobiliàries tan suculentes com la sabadellenca, i la compra i venda d’actius. Per exemple, després de vendre l’Artextil va comprar un finca de dues cases i quatre terrenys a la costa, o un solar a Sant Quirze per 650.000 euros.

Des del passat estiu els Mossos miren de quadrar l’operació de l’Artextil dins el cercle al ‘Lele’, que té registrades una quinzena de propietats entre locals, habitatges, pisos turístics, parcel·les i aparcaments. La policia el vincula al blanqueig de capitals del clan Jodorovich-los Mulatos.  En aquesta línia, i sobre Sabadell, agents dels Mossos d’Esquadra que operen des del complex central d’Egara han contactat tant amb els històrics propietaris com amb alguns càrrecs públics, actuals i també antics, de l’ajuntament de Sabadell.

Artextil

Artextil va ser la catedral del tèxtil de Sabadell. Es va construir als anys 40, al barri de Covadonga, i els seus teixits van donar fama internacional a Sabadell mentre que els seus telers van donar feina a milers de persones fins la primera dècada del segle XXI, quan l’activitat industrial va tancar i només va quedar obert un centre de disseny, que es va traslladar un cop venuda la fàbrica fa pocs anys.

L’any 2008 es va aprovar un pla per convertir bona part de la nau en habitatges. El pla finalment, amb la compra per part de l’Ajuntament l’any 2018, es va reduir i el 70 per cent de la nau va passar a mans públiques. El 30 per cent restant seran un centenar i mig d’habitatges que encara no s’han començat a construir. Queda pendent l’ús de les instal·lacions: l’actual govern aposta per vincular-la a la UAB, estant a tir de pedra el campus de Covadonga que es podria traslladar o ampliar, i també el Parc Taulí, o es fan classes universitàries.

Ara per ara, però, l’únic ús que té l’antiga catedral del textil del Vallès és d’aparcament, ja que s’utilitzen l’entrada a les oficines d’art noveau com aparcament de vehicles municipal.

Foto portada: la façana de l’Artextil. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.