Polèmica per l’acte institucional del 8-M, rebutjat per la Vaga Feminista

  • El comitè local de la Vaga Feminista recorda que “el 8-M no és una excusa per organitzar una festa”. 
  • Durant les vagues feministes de 2018 i 2019 ja van coincidir les dues vessants del 8-M: manifestació i acte cívic. 

Polèmica per l’acte institucional del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. El comitè local de la Vaga Feminista rebutja l’acte institucional que s’ha convocat pel proper diumenge a les 13 hores. En un missatge a Twitter acusen l’executiu municipal, format pel PSC i Podem, de fer acte de caire festiu que treu pes reivindicatiu a la jornada. 

El Comitè de la Vaga Feminista assegura que, malgrat caure en diumenge, s’ha convocat Vaga Feminista per tercera vegada consecutiva el 8 de març. Una aturada com ha vingut sent habitual no només de caire laboral sinó també en altres aspectes com el consum o les cures. Consideren que convocar un acte institucional de caire més aviat festiu el mateix dia treu part del talant reivindicatiu a la jornada. “El 8-M no és un diu festiu. No és una excusa per organitzar una festa”, diuen, recordant que l’origen de la jornada és l’incendi d’una fàbrica a Nova York l’any 1857 on les dones s’havien aixecat per reclamar millores laborals i salarials.

El mateix comitè ha convocat una manifestació per al 8 de març, que sortirà a les 12 del migdia des de la plaça de la Creu Alta. L’acte institucional s’ha convocat per l’Ajuntament una hora més tard a la plaça del doctor Robert.

El col·lectiu feminista asseguren que el 8-M s’ha d’entendre com “una jornada combativa i de lluita feminista”. I asseguren que fent un acte institucional el mateix dia es “convida a treballar a moltes dones” com tècniques de so, cantants o personal municipal. I es promou en certa manera el consumisme. “El 8 de març és diumenge. I què? És un dia de vaga general. No treballem i no consumim”.

Els precedents de 2018 i 2019

Aquest 2020 és el tercer any que es convoca Vaga Feminista com a tal. Els dos anys anteriors també han coincidit la vessant més reivindicativa amb la més institucional. L’any 2018 com l’any 2019 l’acte institucional es va fer a les set del vespre a la plaça del doctor Robert.

L’any 2018 el 8-M va caure en dijous i van haver-hi manifestacions al migdia i a la tarda i l’acte institucional al vespre, que va estar precedit per una manifestació pels carrers del centre i es va tancar amb paraules de la Taula de Gènere, una actuació castellera i la lectura del manifest a càrrec del Col·lectiu de Dones de l’Església, entre altres activitats “festives i lúdiques per reivindicar la igualtat”.

L’any 2019, en divendres, el format va ser el mateix. Després d’una manifestació que va sortir de l’antiga plaça Marcet (ara plaça de les Dones del Textil) es va fer un acte institucional on van intervenir l’escriptora Cristina Giménez, el grup de flamenc Txispi, el grup DTUMBAGA i la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI van llegir el manifest per tancar l’acte.

Aquest 2020 cau en diumenge i la manifestació s’ha convocat al migdia i l’acte institucional, similar al dels darrers anys, que ha molestat a l’organització de la Vaga Feminista una hora més tard.

Foto portada: manifestació el 8-M de 2018. Autor: A.Pujadas. 

Comments are closed.