Foto portada: assistents a la presentació del ple, aquest migdia. Autor: A.Pujadas.

Posen en marxa un pla per a reduir a la meitat l’absentisme escolar en una dècada

L’absentisme escolar a Sabadell se situa en el 9 per cent. Això vol dir que nou de cada 100 alumnes falten d’una manera més o menys regular a l’escola. El govern municipal vol posar fil a l’agulla per reduir en una dècada aquesta taxa amb la complicitat de famílies, entitats i la Generalitat.

L’ajuntament de Sabadell vol combatre l’absentisme escolar amb una primera acció on participaran 40 alumnes de cinc centres diferents dels barris del nord i La Serra (Torre-romeu). El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga (UpC), ha explicat que s’ha fet una diagnosi “acurada” per “abordar de manera clara l’abandonament escolar”. En total, l’Ajuntament preveu intervenir en uns 400 estudiants.

Berlanga ha assegurat que es tracta d’un pas més “per a garantir que els nens facin l’escolarització a temps complert dels sis als 16 anys”. El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez (ERC), ha afegit que el pla també pretén “reduir l’absentisme escolar entre l’alumnat gitano a les zones nord i La Serra”.

Estem presentant un projecte dirigit al col·lectiu gitano, però això no vol dir que sigui el col·lectiu gitano el que hem d’estigmatitzar d’absentista”, afegeix Fernàndez.

El regidor d’Acció Social ha explicat que una part dels alumnes absentistes pateixen aquesta problemàtica “per raons socioculturals, fins i tot d’equitat, de fa dècades”. Gabriel Fernàndez i Joan Berlanga han insistit en què el pla de treball “és per a tots els alumnes”, i Berlanga ha afegit que l’absentisme escolar no es deu únicament a factors econòmics.

Les famílies i les escoles, actors clau

La presentació del pla per a reduir l’absentisme escolar ha comptat amb la participació de Manuel Heredia, president de l’Associació Gitana de Sabadell, que ha destacat que des de l’associació procuraran “ajudar a mentalitzar els pares i mares de la importància de l’escola”. D’altra banda, Francisca Maya, de la fundació Secretariado Gitano, ha explicat que donant suport als centres i a les famílies “reduirem l’absentisme i millorarem l’èxit escolar de les persones”. També ha intervingut Rafael Maya, de l’església evangèlica de Filadelfia, que ha destacat el paper de l’església en la trobada de la comunitat.

Foto portada: assistents a la presentació del ple, aquest migdia. Autor: A.Pujadas.