Foto portada: plantada escolar a Castellarnau. Autor: J.d.A.

Potencien les plantades escolars d’arbres per recuperar els boscos afectats per la ventada

  • Uns 250 escolars de dues escoles de Can Llong planten 300 arbres al bosc de Castellarnau.

  • Berlanga (Educació i Sostenibilitat) assegura que es repetirà l’acció a La Salut i el Parc Agrari.

Després de la ventada del desembre de 2014, comencen les accions de reforestació dels espais naturals afectats. Tot i que els gestors dels boscos, tant privats com públics, aposten més aviat per la regeneració, s’han fet plantades puntuals a Can Deu. Aquest dijous se n’han fet una, de caràcter escolar, al bosc de Castellarnau.

A diferència del bosc de Can Deu, el de Castellarnau és majoritàriament públic, és a dir, propietat de l’Ajuntament. Les tasques de neteja ja s’han acabat. Però encara no s’ha retirat tota la fusta. Aquest dijous uns 250 escolars de tercer i sisè curs del CEIP Can Llong i el CEIP Mas Boadella han fet una acció pedagògica replantant uns 300 arbres.

Ens han donat un full amb instruccions i ens estan explicant com ho hem de fer”, ha assegurat Lucía Clares, una de les alumnes participants. “És la primera vegada que ho fem i per això m’agrada. És divertit”, ha dit Mario Gómez, un altre dels escolars. “M’agrada molt plantar, ja que a casa tinc un hort amb cebes i altres coses”, afegeix l’Izan, un dels seus companys.

“Tot i que s’aposta per la regeneració natural del bosc, volem implicar els nens i les nenes en la reconstrucció dels espais afectats per la ventada”, ha assegurat el tinent d’alcalde Joan Berlanga (UpC), regidor d’Educació i també de Sostenibilitat. “Els boscos han de regenerar per ells mateixos però hi ha zones on és útil una reforestació. Farem més accions com aquesta al parc de la Salut i potser també al Parc Agrari”, ha afegit el regidor.

Neteja gairebé acabada

Berlanga assegura que a dia d’avui les tasques de neteja i retirada d’arbres estan acabades a tots els punts del Rodal, a excepció feta d’un torrent a Castellarnau “de difícil accés” i una zona al pla de Togores, prop de la Salut. Hi ha encara un pla d’ocupació actiu fent aquestes tasques i el ban que prohibia l’accés al bosc s’ha aixecat a excepció de les zones que han quedat precintades per seguretat. Per tant, la ciutadania hi pot accedir sense cap recança addicional.

L’acció ha comptat amb la col·laboració de la cooperativa CIPO i de l’Associació en Defensa i Estudi de la Natura, l’ADENC. La seva presidenta, Núria Pujol, manté que “el que fem avui ens servirà per tapar una mica el bosc i fer més còmode l’accés. Així reforcem el bosc, que està molt recuperat i en realitat funciona una mica per si sol. El bosc és dinàmic i va canviant”.

Aquest dijous s’ha plantat pi blanc, alzina i arboç, entre altres. S’espera que els infants, en tots els casos residents prop del bosc de Castellarnau, puguin mantenir un cert vincle amb els tres centenars d’exemplars plantats aquest matí.

Foto portada: plantada escolar a Castellarnau. Autor: J.d.A.

Comments are closed.