Plàcid Garcia-Planas

Premien el periodista sabadellenc Plàcid Garcia-Planas

  • L’Institut Víctor Seix i la Universitat Internacional de la Pau l’otorguen el Memorial Joan XXIII per la pau.

  • Garcia-Planas s’afegeix als guardonats de l’històric premi pacifista i recull el premi a la fàbrica Baygual Llonch.

El periodista sabadellenc, reporter i cap de la secció Internacional de La Vanguardia, Plàcid Garcia-Planas ha recolllit aquest dilluns el Memorial Joan XXIII per la pau, otorgat per l’Institut Víctor Seix de Polemologia i la Universitat Internacional de la Pau. Garcia-Planas afegeix el seu nom a un llistat de personalitats pacifistes a causa de la seva tasca per visibilitzar la realitat als camps de batalla a través dels reportatges.

Un centenar de persones han assistit a l’acte, celebrat a la fàbrica Baygual Llonch, al barri de Can Feu i actualment en desús. Un recinte escollit pel guardonat amb finalitats simbòliques:

En aquesta fàbrica s’han fet avions de guerra i s’ha teixit. S’han fet les dues coses que millor defineixen Europa: la revolució industrial i l’art de matar. En aquests dos aspectes hem estat excel·lents. Ara aquest espai és una metàfora d’Europa. Ens hem matat, hem teixit però ara hi ha un buit, un solar. Jo no sé que omplirà Europa però sí sé que per encarar el futur necessita uns mínims de justícia social”, ha assegurat.

Garcia-Planas s’ha mostrat agraït pel guardó, ha recordat que ell va començar a cobrir conflictes bèl·lics perquè altres redactors ho rebutjaven i ha assegurat, en to jocós i després de cobrir tants conflictes que “a mí no m’agraden les guerres, a mí m’agrada dormir”. El reporter ha definit la paraula com el primer gran míssil i ha assegurat que gairebé pitjor que la guerra en si mateixa és la indiferència. “Ningú de nosaltres agafarem un [fusell] kalashnikov en principi però segur que tots en algun moment del dia som indiferents davant del patiment dels altres”.

Qui és Plàcid Garcia-Planas?

Plàcid Garcia-Planas, fill d’una coneguda família d’industrials tèxtils sabadellencs, va estudiar Periodisme a la Universitat de Navarra i des de finals dels anys 80 treballa al rotatiu La Vanguardia. Des d’allà ha cobert els conflictes de l’antiga Iugoslàvia i també altres del Pròxim Orient. Actualment és el cap de la secció Internacional.

La seva mirada, centrada en les històries humanes i sovint en detalls que passen desapercebuts en l’anomenat periodisme bèl·lic, l’han comportat l’estima dels seus lectors i el reconeixement professional. En aquesta línia, ha escrit llibres com La revancha del reportero, on torna a escenaris bèl·lics dècades després dels fets per veure la seva evolució, o Jazz en el despacho de Hitler, premi Godó de periodisme d’investigació. També ha publicat Como un ángel sin permiso i properament publicarà una investigació periodística. Darrerament, ha coordinat una exposició sobre memorabília bèl·lica, recollida també a l’obra L’arxiu del corresponsal de guerra.

Què és el Memorial Joan XXIII per la pau?

Aquest guardó va ser instituit l’any 1967 i es lliura de forma anual a persones o institucions que fan accions en favor de la pau. L’han rebut catedràtics, investigadors, artistes, escriptors, religiosos o persones que han destacat per accions pacifistes. Entre els més coneguts, l’escritor Adolfo Pérez Esquivel, el periodista Josep Maria Espinàs, el religiós Pere Casaldàliga, l’humorista Miguel Gila o el clown Tortell Poltrona.

Reconeixement a ACAT

L’entitat Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT) ha rebut la menció de reconeixement d’aquesta edició del memorial. ACAT defensa els drets humans des de la reflexió i l’acció contra la tortura i la pena de mort. El seu representant, Emili Saló, s’ha mostrat molt agraït pel reconeixement a una “entitat modesta” i ha posat sobre la taula la paradoxa actual: tots els sistemes es mostren contraris a la tortura en els seus textos legals mentre que “a tothom li tremolen les cames contra els torturadors”.

ACAT
El representant d'ACAT, en el seu discurs, aquest dilluns. Autor: J.d.A

Saló s’ha mostrat sorprès pel fet que la premsa no dediqui espai als informes internacionals que, per exemple, asseguren que a l’estat espanyol es practiquen tortures. Ha recordat que “Jesucrist va ser el primer torturat i ja només per això tots els cristians haurien de ser d’ACAT”.

Interpretació musical

L’acte, en el marc del recinte fabril en desús (l’equipament és de propietat privada però està catalogat dins el Pla de Protecció de Patrimoni de Sabadell), ha comptat amb la interpretació musical del veí de Sabadell originari d’Israel Ravid Goldscmidt, una de les poques persones que toquen l’instrument Hang.

S’ha comptat amb la presència d’un centenar de persones i les intervencions del professor Arcadi Oliveres (president de la Universitat Internacional de la Pau), Juan Carlos Sánchez (alcalde de Sabadell), Joan Botam (Institut Víctor Seix de Polemologia). Manel Garriga ha glosat la figura de Garcia-Planas i la presidenta de l’Institut Víctor Seix de Polemologia, Montserrat Salvat, ha entregat els guardons

L’entrega també ha estat acompanyada d’una fotografia històrica de la fàbrica, quan es fabricaven avions Polikarpov per la Guerra Civil, que mostra com la fàbrica ha resistit el pas del temps.

Foto portada: Garcia-Planas, en el seu discurs. Autor: J.d.A.

Comments are closed.