Infants a la cercavila. Autor: Josep Lluis Lai

Radiografia dels africans a Sabadell

La comunitat africana celebra aquest dissabte, un any més, la Festa Africana de Sabadell. Sempre en el marc del barri de Sol i Padrís. La festa arriba a la seva 19ª edició. El seu lema és ‘El paper de la ciutadania sabadellenca d’origen africans en la construcció de la nova Catalunya’.

Com són els africans de Sabadell? De quines nacionalitats procedeixen? Les dades del padró donen algunes respostes. Així segons les dades del padró de gener de 2015 hi ha 2.248 subsaharians residents a Sabadell. Representen un de cada deu ciutadans d’origen estranger. Per nacionalitats, predominen les següents:

· Gàmbia: 613 persones.
· Senegal: 434 persones.
· Guinea: 382 persones.
· Malí: 253 persones.
· Nigèria: 209 persones.
· Ghana: 150 persones.
· Burkina Faso: 61 persones.
· Costa de Marfil: 60 persones.

En general, en els darrers tres anys la població d’origen africà s’ha reduit. L’any 2012 hi havia més de 800 gambians a Sabadell (ara en són 613) o més gairebé 500 senegalesos (i ara en són 434). Fonts municipals han assenyalat que el veritable motiu són les nacionalitzacions d’aquests ciutadans com a espanyols. Entre els anys 2013 i 2015, s’han nacionalitzat com a espanyols 191 ciutadans provinents de Gàmbia, 61 de Senegal, 40 guinens, 38 nigerians i 17 persones originiàries de Malí.

Festa Africana
Festa Africana del 2013. Autor: David B.

Pel que fa a la seva distribució geogràfica a Sabadell, bona part dels ciutadans originaris de l’Àfrica negra viuen ara als barris del sud de Sabadell (Campoamor, Les Termes, la Creu de Barberà i Espronceda). Gairebé un de cada tres subsaharians viuen al sud. A la resta de disctrictes hi viuen entre 200 i 300 africans.

Festa Africana

La comunitat organitza aquest dissabte la 19ª Festa Africana. Els actes començaran a mitja tarda al centre cívic de Sol i Padrís i acabaran, després de la tradicional cercavila pel barri, amb un sopar africà al costat del CEIP Joaquim Blume. Entre les activitats, es presentarà el manual de gramàtica Mandinka-Català i hi haurà una desfilada de vestits tradicionals, així com degustació de ginger, beguda tradicional de Gàmbia. Els actes acabaran amb un concert del grup senegalès Jamil Chan.

La festa està organtizada per l’Associació Africana de Sabadell i la vocalia de Solidaritat de l’AA.VV Sant Oleguer – Sol i Padrís, així com l’Ajuntament.

Foto portada: nenes d’origen africà, a la Festa Africana, l’any 2014. Autor: Josep Lluis Lai. 

Comments are closed.