Recepció nens Sahrauis. Autor: David B.

Recepció a l’Ajuntament de les famílies acollidores d’infants sahrauís

Dimecres a les 18 hores ha tingut lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament la recepció a les famílies dels nens i nenes sahrauís organitzada per l’entitat Sabadell Acull als Infants Sahrauís (SAIS).

A la recepció han intervingut Miriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Ciutadania, que ha recordat la històrica vinculació de Sabadell amb el poble sahrauí i l’agermanament amb l’Argoub. Justament, al  maig d’aquest any una delegació municipal va visitar els camps de refugiats, la qual cosa va permetre reformular i millorar els projectes en curs (més info: ‘Una delegació de Sabadell viatja al Sàhara per reformular l’agermanament amb l’Argub’).

Esther Mora, presidenta de SAIS, ha dibuixat la dura realitat del poble sahrauí, un poble dividit entre els camps de refugiats “en una terra sense recursos” i els territoris ocupats on es pateix la repressió. També, ha al·ludit al “mur de la vergonya”, el segon més gran del món i farcit de mines antipersonals. Per a Mora l’acolliment és una manera de donar veu i reclamar justícia per aquest poble. Així mateix ha demanat la llibertat dels presos sahrauís que s’enfronten en un judici injust a penes de 25, 30 anys i cadena perpètua per plantar unes jaimes amb banderes sahrauís.

L’alcalde, Juli Fernàndez, després de donar la benvinguda als infants i les famílies acollidores, ha recordat el “compromís polític de Sabadell amb la causa del poble sahrauí”. Així mateix ha criticat l’actitud de l’Estat espanyol que amb una mà proporciona cooperació i amb l’altra no aporta cap solució política al problema. Fernàndez ha reiterat que el compromís polític amb la causa del Sàhara que compren a tots els regidors i a tots els grups municipals de l’ajuntament de Sabadell.

Testimonis de les famílies acollidores

En l’edició d’aquest any, al Vallès Occidental 14 famílies de Sabadell, Terrassa, Castellar del Vallès, Sant Quirze i Sentmenat han acollit a set nens i sis nenes que romandran a la nostra comarca durant dos mesos. Això significa que, respecte a l’any passat, s’ha incrementat en tres el número de famílies acollidores. L’acolliment d’infants del Sàhara va iniciar-se l’any 1974 i des de llavors centenars de nens i nens sahrauís han passat l’estiu a Sabadell

Naret Sala de Castellar del Vallès, acull des de fa quatre anys a una nena de 11 anys. Una experiència en la que confessa “ha après molt” i en la que “ha tornat a disfrutar i viure”.

Carolina Bacós de Sant Quirze és la primera vegada que acull a una nena de 10 anys. El motiu per prendre aquesta decisió ha estat voler manifestar la seva solidaritat amb el poble sahrauí. Així mateix, afirma que és “una experiència enriquidora”, especialment per als seus fills.

Rosa Mayné de Sentmenat és la primera vegada que acull a dos infants. “Feia molts anys que en rondava pel cap fer-ho”- confessa. A l’igual que altres mares, descriu aquesta experiència com molt enriquidora i on es demostra que “en la senzillesa està tot”.

José Galindo de Terrassa acull també per primera vegada a una nena de 10 anys. “Feia temps que ho estava rumiant i aquest anys hem vist l’oportunitat”. Al seu parer, aquesta convivència “aporta més del que ens pot oferir i suposa un creixement personal” tant per a ell com per a la seva dona com per als seus fills.

Nuria Lorca de Els Merinals és la primera vegada que acull a un nen de 10 anys. Ens transmet que des de que va iniciar aquesta experiència se “sent molt millor i l’està gaudint molt”.

Foto portada: un moment de la recepció al Salo de Plens. Autor: David B.