diada poble gitano

Sabadell celebrarà el dia del poble Gitano

El pintor, cartellista i poeta Helios Gómez, protagonista del programa commemoratiu del dia del poble Gitano. El dia 8 d’abril, la ciutat celebrarà el dia del poble Gitano, com ja és habitual, amb la bandera del poble gitano onejant al balcó de l’Ajuntament i amb diversos actes organitzats per la Taula d’Entitats.

Els actes d’aquesta edició es centren en l’aportació del poble gitano a la cultura. El Casal Pere Quart acollirà, del 5 al 15 d’abril, l’exposició Helios Gómez. Visca Octubre, un recull de dibuixos que reflecteix el compromís polític de l’artista i on rendeix un homenatge al moviment revolucionari produït a l’estat espanyol l’octubre de 1934. El dissabte 7 d’abril a les 6 de la tarda. es farà la inauguració seguida d’una visita guiada a càrrec de Gabriel Gómez, fill de l’artista i president de l’Associació Cultural Helios Gómez, qui farà també la xerrada Helios Gómez: el dibuix compromès, el proper 14 d’abril al Casal Pere Quart.
El programa també inclou una activitat de rap, el 6 d’abril, a partir de les 6 de la tarda, al Centre Cívic de Can Puiggener. El jove raper gitano Juan Quintana Cortés, presentarà el seu tema Orgullo gitano, un rap reivindicatiu dels valors del seu poble i contrari a les actituds racistes i discriminatòries.

Recepció institucional

Com ja és habitual, el 8 d’abril la bandera del poble gitano onejarà tot el dia al balcó de l’Ajuntament. El mateix dia, a les 6 de la tarda, al Saló de Plens, es farà la recepció oficial a entitats i ciutadans i ciutadanes del poble gitano. L’acte comptarà amb l’actuació musical dels cantants Blas Córdoba “El Kejío” i Carmen Soler, acompanyats de Tati a la guitarra i “el Mosquito” a la percussió. Durant l’acte es farà un reconeixement a Maria Teresa Heredia, Mateo Soler i José Maya per les seves trajectòries en favor de la comunitat gitana.

Foto portada: imatge d’arxiu del dia del poble Gitano de l’any 2015. Autor: Cedida.