Foto portada: l'escola Roureda, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

Sabadell encara té 18 escoles i 4 instituts amb plaques de fibrociment

El sindicat Comissions Obreres denuncia que hi ha una gairebé mig centenar de centres educatius del Vallès Occidental que encara tenen plaques de fibrociment (popularment conegudes com uralites) a les cobertes, els gimnasos, les canonades o els porxos de les escoles i instituts. La meitat estan a Sabadell, segons dades a les quals ha tingut accés iSabadell.

Segons dades del sindicat Comissions Obreres en base a informacions del propi departament d’Ensenyament, hi ha 38 escoles, set instituts i una escola oficial d’idiomes amb fibrociment als municipis del Vallès Occidental:

  • Dels set instituts, quatre estan situats a Sabadell: l’IES Castellarnau, l’IES Sabadell i l’IES Escola Industrial tenen fibrociment a la coberta de l’edifici. I l’IES Ribot i Serra té canonades d’aigua amb fibrociment.
  • I de les 38 escoles amb fibrociment al Vallès Occidental, 18 estan situades a Sabadell: la majoria tenen la coberta amb uralita (Agnès Armengol, Alcalde Marcet, Arraona, Calvet d’Estrella, Can Deu, Espronceda, Floresta, Joan Maragall, Joan Montllor, Sallarés i Pla, Juan Ramón Jiménez, la Romànica, Pau Casals, Ribatallada i Samuntada). L’escola Roureda té la coberta de l’edifici i a més el porxo de fibrociment. La relació també inclou l’escola d’adults de la Creu de Barberà i l’escola d’educació especial Franscec Bellapart.

El sindicat es mostra preocupat pels efectes en la salut que pugui causar la presènca de fibrociment als centres educatius. Tot i que la sola presència del fibrociment no és perillosa, sí ho és la inhalació de partícules d’amiant, un fet que es produeix si es trenquen o deterioren les uralites. Segons CC.OO pel curs 2016-2017 només estan previstes actuacions a dos centres vallesans. Un d’ells és l’IES Castellarnau.

A aquest ritme trigarem 40 anys en substituir totes les plaques a tots els centres educatius afectats. Recordem que l’amiant és una substància confirmada per l’OMS com a cancerígena del primer grup en humans, és a dir: que pot produir càncer amb independència de la quantitat a què s’està exposat […] el departament d’Educació [sic] ha de prendre les iniciatives adequades per garantir la salut de tota la comunitat educativa, tal i com ja s’està fent a altres comunitats”, assseguren.

Es calcula que substituir un metre quadrat de fibrociment té un cost de 200 euros (ho fan empreses especialitzades) i que al Vallès caldria un pressupost de nou milions d’euros per retirar tot l’amiant encara present a les escoles i instituts públics.

Foto portada: l’escola Roureda, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

Comments are closed.