Foto portada: el regidor de Salut, Ramón Vidal, a la roda de premsa. Autor: J.d.A.

Sabadell quadriplicarà el número de desfibril·ladors fins l’any 2019

Sabadell tindrà 80 desfibril·ladors quan acabi aquest mandat, segons el pla presentat aquest dijous pel regidor de Salut, Ramón Vidal. Si ara hi ha un desfibril·lador per cada 11.000 sabadellencs, en tres anys n’hi hauria d’haver un per cada 2.600 habitants. El programa es completarà amb formació i sensibilització en l’ús dels aparells. 

L’any passat hi havia a la ciutat una desena de desfibril·ladors fixos, instal·lats en equipaments municipals (als teatres municipals, el Mercat Central, la biblioteca Vapor Badia, el casal Pere Quart, el Vapor Llonch o Fira Sabadell, a més de l’Olímpia i el complex esportiu de Sant Oleguer). La xifra no inclou els instal·lats per operadors privats o empreses concessionàries que els han instal·lat per exemple en gimnasos privats o centres comercials.

Vidal, amb el desfibril·lador de l'edifici consistorial. Autor: J.d.A.
Vidal, amb el desfibril·lador de l’edifici consistorial. Autor: J.d.A.

Aquest 2016 s’hi han instal·lat més, al centre formatiu Cal Molins, a l’Ajuntament i al Servei d’Atenció Ciutadana del carrer de la Indústria. A més, també hi ha a les piscines municipals (en temporada d’obertura), la pista coberta d’atletisme, i els pavellons del Nord, Sud i Gràcia. En total, per tant, hi ha 19 equips fixos. L’any vinent s’apostarà per ampliar la presència fins els 35 equips. Les unitats de proximitat de la Policia Municipal i també els vehicles patrulla en portaran. Es preveu instal·lar-ne també als mercats de la Creu Alta, Campoamor, els Merinals i Torre-romeu. A més s’apostarà per un programa de formació i sensibilització.

Tenir molts equips no és equivalent a usar els desfibril·ladors quan sigui necessari. Hem de sensibilitzar la població en l’ús per aconseguir salvar vides”, ha assegurat Vidal, qui concreta que es formaran els policies municipals, alumnes de secundària i batxillerat i els membres d’entitats ubicades a prop d’un equipament cardioprotegit.

El salt en quant a la protecció s’ha de donar els anys 2018 i 2019, quan haurien d’entrar també 28 farmàcies distribuïdes al set districtes, a més de 17 desfibril·ladors més instal·lats en columnes. En total, pel 2019 hi han d’haver 80 punts a la ciutat amb desfibril·ladors, amb un aparell per cada 2.600 sabadellencs. L’Ajuntament ha canviat la gestió del sistema, apostant ara per la compra dels desfibril·ladors. “Pretenem abaratir costos”, assegura el regidor.

Prevenció i 112

Malgrat que amb aquest pla Vidal considera que Sabadell és una ciutat cardioprotegida, manté que “no està de més que hi hagi a centres de gent gran o escoles ja que quan hi ha un infart el temps corre en contra i cal que els desfibril·ladors estiguin quant més a prop possible”. De fet, hi ha associacions de pares i mares que han finançat la instal·lació d’aquests aparells a les seves escoles. Tot i així, l’Ajuntament insisteix que el més important per prevenir problemes cardiovasculars és apostar per la prevenció, i que en cas de trobar-se amb una situació així el primer de tot és trucar al 112.

Foto portada: Vidal, durant la roda de premsa, amb aparells desfibril·ladors.