La Fundació Alícia de Ferran Adrià i l’Institut Silestone ensenyen bons hàbits a Sabadell.
Els tallers, de petita capacitat, mostren consells pràctics per evitar ensurts.
Com evitar infeccions amb els aliments? Ara que arriben les altes temperatures, és una questió habitual de les llars. Per això, cal recordar un seguit de trucs i consellers que faciliten una alimentació sana.
Segons la microbiòloga i membre del Consell Assessor de Institut Silestone ha fet una sessió pràctica davant un petit grup de ciutadans per parlar de seguretat alimentària.Hi han assistit una dotzena de persones. La majoria d’infeccions es produeixen en els mesos d’estiu, perquè les altes temperatures faciliten l’aparició de gèrmens.
Segons la sessió, hi ha 10 punts bàsics per evitar infeccions alimentàries:
1. Compra en botigues de confiança
Examina la botiga i els productes. L’aspecte, l’envàs i les etiquetes, que tinguin tota la informació.
2. Manté la cadena de fred
Transporta els aliments en bosses adequades i si cal especials. Emmagatzema els aliments tan aviat com puguis.
3. Deixa respirar el frigorífic
No omplis massa la nevera, que ha d’estar neta i en bos estat tècnic.
4. Renta, envasa, etiqueta i congela!
Guarda bé els aliments, etiqueta’ls i congela’ls.
5. Tingues cura al descongelar
El mètode més segur és descongelar dins el frigorífic. Les verdures i hortalisses poden descongelar-se en aigua bullint. Els aliments descongelats s’han de consumir en 24 hores i mai tornar-los a congelar.
6. Aliment fresc no vol dir aliment net
Renta els aliments que es consumeixen crus. Extrema les precaucions d’higiene per fer salses.
7. La cocció contra els gèrmens
Cuinar a altes temperatures és un bon mètode d’higienització.
8. Neteja utensilis i superfícies
El pas d’un microorganisme d’un aliment a un altre és la causa més comuna de les infeccions. Per tant, cal netejar els utensilis i les superfícies cada cop que es toqui un aliment diferent.
9. Cuida les teves mans
Les mans són un utensili més, així que cal ser molt curòs.
10. La cuina, una gran aliada
El disseny de la cuina pot ajudar a evitar infeccions. Hi ha aliments, materials i productes que incorporen antibacterians.
Què és el Bus Alícia?
El Bus Alícia és una unitat mòbil que relaciona ciència i alimentació per promoure bons hàbits a la cuina. La Fundació Alícia, creada pel cuiner Ferran Adrià i el cardiòleg Valentí Fuster, recorre Catalunya amb aquest autobús. Així promouen bons hàbits alimentaris amb tallers i activitats per a tots els públics.