Foto portada: captura de vídeo del sistema 3D. Autor: @parctauli via Twitter.

El Parc Taulí incorpora la tecnologia 3D per planificar les operacions de tumor cranial

L’hospital Parc Taulí de Sabadell ha incorporat per primer cop la tecnologia 3D per planificar la intervenció d’un pacient afectat per un tumor cranial. L’actuació ha consistit en reconstruir en tres dimensions el tumor i les estructures òssies que l’envolten per planificar l’operació i facilitar les diferents fases.

D’aquesta forma s’han pogut definir les guies de tall i preparar la reconstrucció amb material a mida del malalt. Aquesta tècnica permet estalviar temps de quiròfan i preveure possibles complicacions. També implica una recuperació més ràpida del pacient. Hi ha participat un equip format per cirurgians, maxil·lofacials, neurocirurgians i otorinolaringòlegs, a banda de professionals del Laboratori 3D.
Gràcies a la consolidació del Laboratori 3D, com a espai propi de disseny i fabricació de models, al Parc Taulí ja és possible l’abordatge d’intervencions quirúrgiques de diferents especialitats amb aquesta tecnologia, com cirurgia ortopèdica i traumatologia (COT), cirurgia pediàtrica, cirurgia vascular, endoscòpia digestiva, oncologia, i ara neurocirurgia.

Els darrers tres anys ja s’han realitzat més de 160 intervencions quirúrgiques amb planificació 3D, de les quals el 95 per cent són de cirurgia ortopèdica i traumatologia, que va ser l’especialitat pionera en la seva aplicació.

Foto portada: captura de vídeo del sistema 3D. Autor: @parctauli via Twitter.