Equip mèdic gastrosquisis Hospital Taulí

El Taulí opera amb èxit un nadó nascut amb l’aparell digestiu fora de l’abdomen

Un equip de professionals del Parc Taulí ha intervingut fa pocs dies, amb èxit, un nadó prematur nascut amb gastrosquisis complexa (amb tot l’aparell digestiu fora de l’abdomen), una greu malformació congènita que només afecta un de cada 10.000 nascuts.

El diagnòstic del nadó es va fer a les 12 setmanes de gestació mitjançant una de les ecografies de control i, des de llavors, s’havia estat fent un seguiment exhaustiu de l’evolució de l’embaràs. El naixement va tenir lloc a la setmana 34 per cesària programada, per minimitzar qualsevol risc afegit al de la pròpia afectació. Només néixer, el nadó va ser sotmès a una delicada intervenció per introduir els òrgans dins de l’abdomen.

“Donada la fragilitat del petit i del seu aparell digestiu, la intervenció es va haver de portar a terme en dues fases, en dos dies diferents”, assegura el director de Cirurgia Pediàtrica del Parc Taulí, Bernardo Núñez.

Al part i a la intervenció, d’alta complexitat, van participar tot un equip multidisciplinari format per cirurgians pediàtrics, obstetres, neonatòlegs, anestesiòlegs pediàtrics i pels equips d’infermeria quirúrgic i neonatal del Parc Taulí.

El nadó, que ha passat uns dies ingressat a l’UCI neonatal, aquest divendres es traslladarà a la Unitat de Neonats, on romandrà ingressat fins que s’alimenti de manera natural. La seva evolució és molt favorable.

Tot i la baixa prevalença d’aquesta afectació, fa tot just un any va néixer al Parc Taulí un altre nadó amb la mateixa malformació congènita, que també va ser sotmès al mateix tipus d’intervenció. Aquest infant, que acaba de celebrar el seu primer aniversari, es troba en perfecte estat.

Foto portada: Equip gastrosquisis de Hospital Taulí. Autor: Cedida.