El parc de Catalunya, punt de trobada dels celíacs

Milers de celíacs catalans celebren la seva festa a Sabadell

  • L’Associació de Celíacs aplega afectats i fabricants en una trobada per celebrar el Dia Internacional de la Celiaquia.

  • “La nostra medicina són els aliments sense gluten i ens els fan pagar molt cars”, diuen els afectats.

Ser celíac no és un plat de gust, però tampoc cap desgràcia. És una malaltia amb la que cal conviure i cal ocupar-li la seva atenció. Un cop diagnosticada, només té un tractament: evitar el gluten i ser molt curosos amb l’alimentació. La medicina és la dieta.

Per això, l’Associació de Celíacs de Catalunya posa cada any en un mateix espai el col·lectiu celíac, els fabricants i els comercialitzadors. Aquest any s’han reunit al parc de Catalunya de Sabadell durant el dissabte.

A la trobada s’hi han aplegat una trentena de marques que comercialitzen productes sense gluten. Pastes, pizzes, magdalenes, pa, dolços i molts altres productes que s’han entregat als assistents, que han marxat amb el cabàs ben ple. A més, també s’ha organitzat una botifarrada popular sense gluten, que ha comptat amb gran seguiment per part dels més de 4.000 assistents que, segons l’organització, s’han passat pel parc de Catalunya.



La trobada ha servit per mostrar nous productes al mercat o nous serveis, com la botiga per internet per a celíacs Delicatessin, que acaba d’inaugurar. Una de les reivindicacions principals del col·lectiu és abaratir els productes sense gluten i aconseguir que totes les marques etiquetin de forma correcta els seus productes. Segons dades de l’Associació de Celíacs de Cataluya, les famílies han de suportar un sobrecost de 1.500 euros a l’any per celíac. Cal tenir en compte també que moltes famílies tenen més d’un membre que pateix la malaltia.

Un sobrecost de 1.500 euros anual

La Sílvia Rabassa, que té celiaquia i dos nens amb predisposició genètica a patir-la però que no l’han desenvolupat, assegura que un paquet de pasta italiana sense gluten pot costar el triple que un amb gluten. “El nostre medicament és el menjar sense gluten i ens el fan pagar molt car”, assegura.

Trobada de Celíacs de Catalunya a Sabadell
La sabadellenca Sílvia Rabassa, a la trobada de celíacs. Foto: J.d.A

A més, diu que han de ser molt curosos quan surten. “És molt important la contaminació; si es fregeixen patates amb un oli que ha estat tocat per farina amb gluten, es contamina i a nosaltres ens fa mal. Quan surts de casa, has de preguntar molt, ficar-te molt en la cuina del restaurant, preguntar sobre les salses, sobre tot”. Malgrat les ocupacions del dia a dia, Rabassa assegura que la societat ha pres consciència del fet celíac, “sobretot les escoles”.

Més de 700.000 celíacs a Catalunya

El 19 de maig es celebra el Dia Internacional de la Celiaquia. Es calcula que una de cada cent persones és celíaca. Segons aquestes dades, a Catalunya hi hauria més de 70.000 i només a Sabadell més de dos milers de persones amb celiaquia.

“És un repte que la indústria vagi etiquetant tots els aliments”, ha assenyalat la regidora de Salut de l’Ajuntament de Sabadell, Cristina Moreno. Per la seva part, el director general de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, ha dit que el repte és “donar més qualitat a la vida dels celíacs; hem de facilitar la qualitat de vida”. Ha posat el focus en l’etiquetatge. “Cal obrir més el ventall de productes etiquetats, que siguin a més llocs”, ha dit Conesa.

La presidenta de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Matilde Torralba, ha recordat que l’entitat va ser de les primeres en constituir-se a Europa. “Fa 35 anys que un grup de pares i metges de l’hospital Sant Joan de Déu van crear l’associació, la primera de l’Estat espanyol; com acostuma a passar Catalunya ha estat capdavantera en la defensa dels drets de les persones celíaques a Espanya i a Europa”. Torralba ha animat les famílies a continuar divulgant la malaltia per augmentar el coneixement de la societat sobre aquest fet.

One Comment