Foto portada: un moment de la roda de premsa. Autor: David B.

PATT: “Es donaran compte ara que retallar en sanitat és retallar en vides?”

La Plataforma Assembleària de Treballadors del Taulí (PATT) va néixer en el moment àlgid de les retallades a la sanitat i van liderar la històrica acampada de treballadors a l’hospital de Sabadell, que es va allargar setmanes entre desembre i gener de l’any 2013. La plataforma ha seguit reclamant durant aquest temps la gestió pública de la sanitat i recuperar drets. 

Ara, quan la pandèmia del coronavirus sembla que dona un respir, demanen solucions als problemes de personal i salaris que arrosseguen des de fa temps i apostar clarament per la sanitat pública.

“Els partits polítics es donaran compte ara que retallar en sanitat és retallar en vides? És fàcil d’entendre que cal més pressupost, més professionals i més material. Però no creiem que tinguin prou empatia”, assegura la portaveu de la PATT, Txus Merino.

Merino recorda que Junts per Catalunya i ERC van votar en contra, i Catalunya en Comú Podem i el PP es van abstenir el passat 26 d’abril al Parlament en una moció de la CUP per recuperar el 5 per cent perdut i les DPO (uns incentius anomenats Direcció per Objectius que es van crear fa uns anys).

“Des del 2014 reclamem el mateix: més recursos per la sanitat pública i sanitat 100 per cent pública. Ara és el moment de dir prou”, ha assegurat la portaveu de la PATT, Txus Merino.

La PATT vol treure recursos públics a la sanitat concertada i privada. “Totes públiques i qui la vulgui privada, que se la pagui de la seva butxaca. Volem una sanitat pública, tota igual i amb els mateixos recursos”, ha assegurat. Cal recordar que no tots els treballadors de la sanitat pública tenen les mateixes condicions. Per exemple, els hospitals de gestió concertada (com el Parc Taulí, Granollers o Mollet) tenen un conveni inferior, el de la SISCAT. Merino, en nom de la PATT demana una taula de negociació amb la consellera de Salut, Alba Vergés, amb sindicats “minoritaris que són més combatius” com la COS, la IAC, la CGT o la CNT. “Però no volem ni CC.OO, UGT ni USOC perquè estan alineats amb la patronal”, ha afegit.

“No pot ser a Catalunya que hi hagi privada amb recursos públics, concertada com el Taulí que és públic però de gestió privada, i un sistema públic total. Cal ajuntar-ho tot en una sola sanitat pública, i fa milers de anys que ho demanem”.

I a curt termini EPIs en condicions, el 5 per cent perdut i també les DPO “que formen part del nostre sou” i que les hores extres d’aquestes setmanes “no siguin a preu de salari”. “No necessitem aplaudiments perquè és la nostra feina però la volem fer en condicions. No som heroïnes ni màrtirs”. Merino demana que ningú oblidi el que ha passat aquestes setmanes per poder posar-hi solucions més endavant.

Foto portada: un moment de la roda de premsa. Autor: David B.