Foto portada: mobles a Espronceda, aquest dimarts. Autor: David B.

Les xinxes preocupen Espronceda

Una plaga de xines preocupa el barri d’Espronceda des de fa uns dies. Diverses famílies han hagut de llençar els seus mobles. L’Ajuntament assegura no poder intervenir a les llars, i assenyala de nou l’empresa de recollida de residus per la gran quantitat de mobles al carrer.

Diversos veïns noten picades des de fa dies. Pensaven que eren mosquits, però van saber que eren xinxes quan alguns veïns els van començar a detectar. L’origen de la plaga no pot estar a la via pública, i els veïns fan càbales d’on podria venir tot plegat. Tot sembla provenir d’un pis del carrer de les Cosidores. És la via on més habitatges hi ha afectats per la pla, que no obstant ha afectat ja diverses llars. Amb els mobles afectats per xinxes, els han llençat. I la gran presència de mobles als carrers està complicant la solució, ja que els paràsits es reprodueixen així amb més facilitat i a sobre alguns veïns es poden acabar emportant mobles amb xinxes a casa seva.

Avellaneda (AA.VV Espronceda): “no es fa res”

Segons informa el president de l’Associació de Veïns d’Espronceda, Andrés Avellaneda, des del passat dimecres 11 de juliol es va informar a l’Ajuntament i també a la Generalitat del problema. “Però no es fa res”, es queixa. El regidor de Salut, Ramon Vidal, confirma les comunicacions i defensa que es van fer inspeccions en els dos espais assenyalats, al carrer Manyans, a Espronceda, i Verge de la Paloma, a la Creu de Barberà, però que no es va trobar cap focus de xinxes. Des d’ençà fins aquest dilluns, poca cosa però molts mobles al carrer. “Avui al matí han recollit els mobles al meu carrer, Aribau, però la resta segueix igual”, diu, preocupat perquè els mobles i matalassos poden agreujar el problema: “els matalassos s’estan als carrers més de dues setmanes. Es triga massa en la seva recollida”, escriu Avellaneda en la seva darrera instància al consistori.

Vidal (Salut) assenyala SMATSA

El govern municipal manté que no pot fer gaire. “De portes endins no podem actuar”, diu el regidor. Poc més que limitar-se a aconsellar contactar amb una empresa especialitzada i que, si es veuen obligats a llençar els mobles, avisin al servei de recollida i embalin els mobles en uns plàstics per evitar la propagació dels insectes. “No hi ha plagues de xinxes a l’espai públic”, diu el regidor de Salut, qui assenyala l’empresa SMATSA, perquè no recull els mobles. “Fa 10 o 12 dies que els veïns reclamen la retirada de mobles del carrer i encara hi són”, diu el regidor. Però l’empresa sosté que ells no van rebre cap avís fins aquest dilluns, i que va ser per avís dels veïns. En tot cas, durant la jornada van fer vuit recollides de mobles a la via pública, en algun cas, amb material especialitzat.

L’Ajuntament adreçarà recomanacions a les entitats veïnals sobre com actuar: rentar la roba a alta temperatura, si es té assecadora usar-la i el mateix per netejadores de vapor o similars. “No és el més important llençar el moble; és més convenient fer el tractament dins de casa perquè es pot salvar el moble en molts casos. Però si cal llançar-los, cal avisar i si es pot embalar-los en plàstic”, afegeix Vidal.

Sigui com sigui, més d’una família ja ha hagut de llençar els seus mobles.  En aquests casos, la recomanació és desparasitar el domicili si calgués, rentar tota la roba a alta temperatura i només si l’empresa ho indica, canviar els mobles. Una gran despesa per a una economia familiar, a més en una zona de baix poder adquisitiu.

Foto portada: mobles a Espronceda, aquest dimarts. Autor: David B.