Protesta Tanatori. Autor: David B.

Si una empresa vol fer un nou tanatori a Sabadell, només podrà fer-ho aquí

Després de l’intent fallit del grup Mémora de desembarcar a Sabadell amb un tanatori a la Rambla d’Ibèria, l’Ajuntament aprovarà aquest dijous la regulació d’ús de serveis funeraris. Es limiten els espais on es pot ubicar un tanatori. 

Ara per ara, Sabadell té crematori (prop del cementiri municipal que gestiona Torra SA) i un tanatori, al barri de Nostra Llar, que també gestiona la mateixa empresa. Però el mercat està liberalitzat des de fa anys i pot sorgir més oferta privada, com va intentar el grup Mémora amb un projecte de tanatori a la Rambla d’Ibèria, al barri de Gràcia. Va comportar queixes del veïnat. L’Ajuntament va suspendre llavores les llicències per “ordenar” el sector.
Aquest dijous s’aprovarà en fase inicial la nova ordenació. Sent així, si alguna empresa vol instal·lar un segon crematori a Sabadell, només ho podrà fer o bé al costat del cementiri o bé a la part nord del polígon industrial de Can Roqueta. Si, com volia Mémora, vol instal·lar un servei de tanatori, hi haurà algunes opcions més, totes elles però allunyades de les zones residencials. Així la nova regulació permetrà instal·lar un tanatori al polígon industrial de Can Roqueta, al polígon industrial Sud-Oest (més conegut com a Zona Hermètica), en l’espai reservat per a usos terciaris de Can Gambús, o en tres zones properes al riu Ripoll: el polígon Hidexa, just abans del pont de la carretera de Castellar, el polígon La Llanera, una mica abans, o bé a Can Quadras.

Segons la proposta de l’equip de govern, que s’ha d’aprovar de forma inicial aquest dijous, és important que els serveis funeraris s’instal·lin allà on “no generin contestació” i on sigui “assumible” l’impacte en la mobilitat.

Foto portada: protesta contra el tanatori de la Rambla d’Ibèria, l’abril de 2018. Autor: David B.