Protesta Tanatori. Autor: David B.

Suspenen un any les llicències per construir nous tanatoris

Encara amb l’intent d’obrir un tanatori a la Rambla d’Ibèria calent, l’Ajuntament ha aprovat en el darrer ple la suspensió de la tramitació de llicències per construir tanatoris a la ciutat durant un any. Fins a l’estiu del 2019 no se’n podrà tramitar cap. Abans caldrà veure on i com es poden situar nous tanatoris a Sabadell.

El servei de pompes fúnebres està liberalitzat a Espanya des de l’any 1996. Però a Sabadell només una empresa el presta actualment. Es tracta de Torra SA, que té el tanatori a la Ronda d’Orient, del qual l’Ajuntament rep un canon en funció dels ingressos de la concessió.

La principal funerària de l’Estat, el grup Mémora es trobava en disposició de trencar aquest monopoli i volia obrir un segon equipament, a la Rambla d’Ibèria, en unes antigues naus industrials. No obstant, el projecte va aixecar el recel de part del veïnat de Gràcia i Can Feu, especialment de la zona dels Planetes (en referència al nom dels carrers) (més info: ‘No al tanatori‘). I l’Ajuntament primer va denegar la llicència provisionalment, i finalment va tancar el cas. A més, el Pla General aprovat l’any 1993 no preveia la liberalització del sector, amb la qual cosa el quatripartit vol ara estudiar on i de quina forma se’n poden implantar a Sabadell.

Tanatori de Torra SA. Autor: cedida.
Tanatori de Torra SA. Autor: cedida.

Per aquest efecte el ple ha aprovat una moratòria d’un any per suspendre llicències amb la finalitat de regular on i com es poden implantar serveis funeraris. “És necessari i urgent abordar l’estudi” donat que “Sabadell atrau la inversió en activitats de serveis”, assegura el dictamen que es va aprovar fa uns dies.

Foto portada: pintada contra el tanatori que es volia construir a Gràcia. Autor: David B.