Antoni Garrell (ESDi): “No utilitzem la tecnologia, la tecnologia ens utilitza”

  • Suspesos la resta d’actes de la Mobile Week per l’afectació del nou coronavirus. 
  • L’ESDi acull una taula rodona sobre innovació social i disseny. 

L’Escola Superior de Disseny de Sabadell (ESDi) també ha participat en la Mobile Week de Sabadell. El centre ha acollit una jornada en què s’ha parlat sobre les smarts cities i la robòtica social, i s’ha reflexionat sobre el nivell de tecnodependència de la societat o, si més no, el nivell de condicionament que exerceix la tecnologia sobre les persones. 

El director general de l’Escola Superior de Disseny ESDi, Antoni Garrell, ha estat l’encarregat d’iniciar el que ha estat una tarda de reflexió sobre la tecnologia a l’ESDi, en què s’ha parlat sobre les smart cities i la robòtica social. “Els humans som tecnodependents?”, ha preguntat a l’escàs públic assistent. Garrell es refereix al fet que, encara que ens hi intentem resistir, la societat depèn de la tecnologia.

“Proveu a fer, 25 persones, la mateixa pregunta a Google“, ha indicat Garrell. “Hi haurà, com a mínim, cinc respostes diferents”. Això passa, segons el director, perquè el buscador “sap les nostres preferències”. En aquest sentit, el director ha reflexionat sobre el fet que els sistemes “prenen decisions per nosaltres”. Per tant, per Garrell, “a la tecnologia fa falta posar-li valor”.

“La tecnologia ha deixat de ser la màquina que utilitzem”, ha indicat. “Ara la tecnologia ens utilitza a nosaltres”, ha afegit.

Pel director, el disseny pot ser una esperança a aquesta visió. “El disseny pot evitar que la tecnologia ens esclavitzi”, ja que, per molt que ens hi neguem, avui dia “el sistema ens porta a que sense tecnologia no puguem fer certes coses”. El món del disseny, per tant, “no pot defugir de fer-se preguntes i reflexions”, ha indicat. Per últim, “el món de la tecnologia ha de tenir un conjunt de valors ètics”.

El robot IVO 

Durant la jornada també s’ha recordat que ESDi ha col·laborat en el disseny d’un robot d’ajuda ciutadana. Per part de l’escola ESDi, Encarna Ruiz ha estat l’encarregada d’explicar com ha estat el procés de disseny. L’imprescindible, segons ha explicat, és que la gent “sentís empatia pel robot”. Era important que si IVO estava al carrer i observava que algú estava dubtant, pogués preguntar, per tal d’ajudar, i la ciutadania ho sentís com normal. Però “com ho havia de fer?”, ha reflexionat Ruiz. Aspectes com “es posarà vermell segons la resposta de la persona?”, o “com reaccionarà quan s’acabi la conversa?”.

El que l’equip de disseny del robot ha fet per decidir tots els dubtes, és fer un estudi de mercat. Les conclusions han estat que “no havia de tenir aspecte humà”, però que havia de ser un nen, bàsicament per les seves proporcions. La creació, a més, es va fer a partir de les proporcions Àurees, “perquè fos estèticament bonic”, ha explicat. L’experiència, que s’ha estrenat a Màlaga, “ha estat tot un èxit”, ha conclòs Ruiz.

La realitat de les smart cities 

“Les smart cities són necessàries pels canvis que s’estan produint al món”. Així ha començat la conferència que ha tancat l’acte el gerent desenvolupament de negoci en Smart Cities d’Indra, Eduard Martínez. “El 70 per cent de la població viu a les ciutats, el 75 per cent del consum es duu a terme a les ciutats”, ha destacat.

“Tenim la necessitat de que els serveis que es produeixen a les ciutats siguin més dinàmics i s’adaptin més ràpidament a les persones”, explica.

Però el gerent no només ha parlat d’eficiència, sinó que ha relacionat el paper de les smart cities amb la sostenibilitat. Per exemple, els sistemes de reg eficient que, en un futur, percebran la humitat de la terra per saber si cal regar o no. També tindran la capacitat de consultar o directament preveure si ha de ploure o no, també per decidir si s’ha d’engegar. L’expert també ha exposat el tema de l’enllumenat públic. Un enllumenat intel·ligent serà capaç d’augmentar o reduir la llum en funció de si detecta que està passant pel carrer una persona o un cotxe o no. Això no només redueix la despesa pública sinó que “produeix un consum més responsable”.

Les activitats de la Mobile Week de Sabadell han quedat anulades a partir d’aquest dijous com a mesura de contenció a la ciutat perl COVID-19.

Foto portada: Antoni Garrell, director de la Fundació ESDi. Autor: David B.

Comments are closed.