Benavent (Parc Taulí): “Les tecnologies seran el canvi definitiu que necessita la medicina”

A la Mobile Week de Sabadell també s’ha parlat de salut. Concretament, sobre la interacció entre tecnologia i medicina. Ha estat en un col·loqui en què s’ha tractat l’ús de la reconstrucció 3D en la cirurgia, la realitat virtual com a eina terapèutica i l’atenció immediata als malalts greus amb la tecnologia 5G.

Tots els ponents formen part de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, com bona part de la modesta xifra de públic que ha seguit la conferència a la sala d’actes del casal Pere Quart. Els professionals de l’hospital de Sabadell han explicat quatre innovacions.

1. Tecnologia 3D en cirurgia i pròtesis 

El metge del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i responsable del Laboratori 3D de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí-I3PT, Ferran Fillat, ha explicat nova manera d’operar basada en la tecnologia 3D i aplicada a la cirurgia ortopèdica i la traumatologia. La fita del Taulí en aquest sentit és “convertir-se en un hospital punter en aquesta tecnologia”, i ja fa temps que treballen en aquesta línia (més info: ‘El Parc Taulí incorpora la tecnologia 3D per planificar les operacions de tumor cranial‘). Per exemple, aquesta tecnologia pot ser útil per a la pràctica de la cirurgia. Imprimeixen un objecte físic calcat a la part del cos que s’ha d’operar i assagen i planifiquen la cirurgia. “Amb aquesta tecnologia disminuïm de forma important el temps de les cirurgies”, ha explicat Fillat.

Foto portada: captura de vídeo del sistema 3D. Autor: @parctauli via Twitter.
Captura de vídeo del sistema 3D. Autor: @parctauli via Twitter.

El 3D també permet col·locar millor les pròtesis, que és una preocupació generalitzada en els pacients que les necessiten, segons ha afirmat el doctor.

2. Realitat virtual per estimular els pacients a la UCI 

En segon terme han parlat els neuropsicòlegs del Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (CIBERSAM) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES), adscrits a l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí-I3PT, Sol Fernández i Guillem Navarra. El que fan és estimular cognitivament el pacient crític durant la seva estada a la UCI, amb l’objectiu de prevenir un seguit d’alteracions que apareixen en aquests casos greus.

Ulleres de realitat virtual amb una pacient pediàtrica. Autor: Parc Taulí.
Ulleres de realitat virtual amb una pacient pediàtrica. Autor: Parc Taulí.

El que fan aquests dos metges és abordar el síndrome post-cures intensives, que implica alteracions cognitives als pacients. “Com ha augmentat la supervivència dels pacients crítics, podem saber què els passa als pacients que sobreviuen”, ha explicat. Aquestes alteracions, que inclouen problemes de memòria, organització, concentració, emocionals com trastorns mentals o estrès post traumàtic i solen afectar a un 40 o 50 per cent dels pacients sobrevivents d’una malaltia. Aquests problemes es donen en qualsevol edat i poden persistir fins a cinc anys després de la malaltia.

“Aquesta estimulació no se sol fer. Però des del Taulí encara que sigui des de l’àmbit de la recerca, formem part de la UCI i fem una intervenció al pacient quan està ingressat, per evitar les alteracions”, ha explicat.

El que fan en aquests casos, mitjançant tècniques de realitat virtual, és estimular pacients que molts cops no poden moure’s o parlar amb normalitat. Els primers dies fan exercicis passius, de relaxació, i a mesura que passen els dies poden fer exercicis més complexes: “pot ser perquè el seu estat de salut millora o pot ser perquè la estimulació funciona”. Segons assegura, han experimentat amb dos grups de pacients. Només a un dels dos grups se’ls va fer l’estimulació amb la tecnologia de realitat virtual, i el resultat és que, en la majoria de pacients, el rendiment treballat amb els programes d’estimulació augmentava de forma important.

També han explicat el projecte d’una col·lega de professió que, mitjançant les ulleres de realitat virtual, els el nivell d’ansietat dels pacients de l’UCI disminuïa considerablement. Aquesta tecnologia permet als pacients, sobretot els nens, veure quelcom que el relaxi com pot ser el mar o una granja “i arribar al quiròfan en un estat de relaxació”, ha explicat Fernández.

3. Tecnologia 5G en emergències per comandar la primera assistència

Per últim, s’ha tractat l’ús de la tecnologia 5G en la medicina (més info: ‘Prova pilot en l’ús del 5G en emergències mèdiques‘). Aquesta part ha estat a càrrec de la directora d’Organització i Sistemes d’Informació de Parc Taulí Hospital Universitari, Anna Benavent, i el metge de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de Parc Taulí Hospital Universitari i responsable del Programa de Telemedicina Pediàtrica Taulí, Luís Renter-Valdovinos. La tecnologia 5G pot fer possible “tenir una atenció d’igual o millor nivell que la que tindríem a l’hospital, fora de les parets de l’hospital”, assegura Benavent.

Tecnologia 5G. Autor: David B
El simulacre d’ús del 5G, fa algunes setmanes. Autor: David B

Renter-Valdovinos ha explicat que els professionals que atenen els nens en una emergència senten molt d’estrès quan han d’atendre, sobretot, nens. Gent “que no està tan entrenada” i que es posa nerviosa en segons quines situacions. Per això proposa, mitjançant una vídeocàmera, les ulleres 5G, ajudar a aquests professionals que es troben en dificultats o que no estan acostumats a tractar alguns problemes. Per exemple, “quan un policia ha d’utilitzar un desfibrilador”, explica. Les càmeres podrien connectar amb professionals de la sanitat que els guiarien en aquestes situacions crítiques. Es tracta de “personal no entrenat que pot trobar-se en aquestes circumstàncies i necessiten ajuda”, ha argumentat el doctor.

Foto portada. la ponència d’aquesta tarda a la Mobile Week. Autor: David B.

Comments are closed.