Vista aèria de la concentració de rebuig a la violació múltiple de Sabadell, el 4 de febrer de 2019 (horitzontal)

Un any de la violació en grup a Can Feu: què s’ha fet per prevenir les agressions sexuals?

Un any després de la violació múltiple que una jove de 18 anys va patir al barri de Can Feu, l’Ajuntament assegura que ha intensificat les accions per evitar que episodis com aquest es repeteixin amb més tallers d’autodefensa per a dones, les sessions per sensibilitzar els joves i les mesures per reforçar la seguretat durant la Festa Major. A més, la Junta de Portaveus ha aprovat una guia per donar una resposta “coordinada i sistematitzada” en casos “d’extrema gravetat”. 

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, l’actual equip de govern de Sabadell ha decidit moure fitxa davant del fort impacte social que va tenir la violació múltiple que una noia de 18 anys de Sabadell va patir la nit del 3 de febrer de 2019 en una antiga sucursal bancària de la capital vallesana.

“Episodis com aquest ens porten a actuar i per això posarem totes les eines necessàries perquè una situació com aquella no es repeteixi”, explica Marta Morell, segona tinenta d’alcaldessa i regidora de Feminisme. Afirma que el consistori està compromès amb aquest objectiu “en cos i ànima”.

Per això, assegura que una de les primeres mesures que va impulsar el nou govern després de les eleccions del 26 de maig va ser crear una regidoria de Feminisme.

Morell assenyala que s’han incrementat els tallers d’autodefensa que s’imparteixen arreu de la ciutat i les sessions que es duen a terme als centres educatius per “conscienciar els joves”. A més, l’Ajuntament s’ha adherit al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci de la Generalitat i la Junta de Portaveus ha aprovat la Guia de resposta immediata davant de feminicidis i situacions d’extrema gravetat per violències masclistes o de gènere.

“Volíem donar una resposta d’actuació immediata institucional i ciutadana davant de feminicidis i situacions d’extrema gravetat produïdes dins de l’àmbit de les violències masclistes i de gènere”, assenyala Morell, que afegeix que aquesta guia “pretén sistematitzar les actuacions que ja es duen a terme al municipi” i treballar de forma “coordinada”.

El seu contingut s’ha consensuat a les reunions de la Comissió de seguiment de protocol per a l’abordatge de la violència masclista a Sabadell que inclou professionals del Servei d’Urgències i Treball Social de l’Hospital Parc Taulí, del Centre d’Atenció i Seguiment a les Addiccions (CASD), dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Municipal, del Col·legi d’Advocats de Sabadell, de la Creu Roja, i de diversos serveis de l’Ajuntament com Educació, Acció Social o el Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

Una Festa Major més segura

La regidora també indica que durant la Festa Major de 2019 es van implantar algunes mesures novedoses, com la participació del col·lectiu del taxi de Sabadell en la campanya ‘Mou-te Segura’: “Oferien assistència de forma gratuïta a qualsevol persona que se sentís amenaçada”, detalla la titular Feminisme.

Marta Morell
Marta Morell, tinenta d’alcalde de Feminismes. Autor: David B.

D’altra banda, policies de paisà es van introduir entre el públic dels grans concerts, per evitar tocaments o agressions sexistes. A més, al parc Catalunya es va instal·lar un sistema de càmeres connectades als serveis de seguretat.

Procés d’instrucció en marxa

Dels vuit joves que la policia va detenir com a presumptes autors de la violació de la víctima de Sabadell, sis es troben en llibertat amb mesures cautelars, un és a la presó i un altre fugit de la Justícia. El cas es troba encara en fase d’instrucció.

Foto portada: vista aèria de la concentració de rebuig a la violació múltiple de Sabadell, el 4 de febrer de 2019. Autor: ACN.