Operació Pandora. Autor: ACN

Un detingut a Sabadell en una nova operació contra l’anarquisme

Els Mossos d’Esquadra han fet públic aquesta tarda que una persona ha estat detinguda a Sabadell en el marc de l’operació Pandora, que lidera l’Audiència Nacional, contra el que consideren “una organització criminal amb finalitat terrorista de caire anarquista violent”. Hi ha vuit detinguts, un d’ells a Sabadell. L’operació arriba amb el precedent de l’Operació Bandera Negra, també amb un detingut a la ciutat.

Durant l’Operació Bandera Negra es va registrar l’Ateneu Llibertari de Sabadell, sense trobar cap indici ni prova d’activitat del·lictiva. En un registre domiciliari al carrer Sant Ferran, al barri de Gràcia, van detenir un home, Xabier González, que després de prestar declaració a l’Audiència Nacional va ser ingressat a presó, on va estar diversos mesos junt amb quatre persones més.. L’operació va ser criticada per col·lectius de defensa dels drets humans i per advocats, que van demanar l’alliberament dels grup dels cinc anarquistes, com finalment va succeïr al setembre, quatre mesos després de l’operació policial.

Operació Pandora

Aquest dimarts, un any i mig després, s’ha produit l’anomenada Operació Pandora, contra el moviment llibertari. Contra l’anarquisme violent, ha matisat el conseller d’Interior, Ramon Espadaler (Unió). L’operació està liderada pel magistrat de l’Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez, i fins el moment s’han detingut onze persones, una d’elles a Sabadell. No hi ha més informació, hores d’ara, sobre el detingut a la ciutat. En un comunicat de la Crida per Sabadell, s’assegura que la persona detinguda estava a casa seva i “ha estat assaltada al seu domicili mentre dormia i encanonada al seu llit amb armes de foc per part dels Mossos, que han regirat el domicili provocant diverses destrosses”. Mossos només assegura que té entre 31 i 36 anys. Entre els onze detinguts, n’hi ha de nacionalitat espanyola, uruguaiana, italiana i austríaca. Se’ls acusa de formar part d’una organització terrorista de caire anarquista.

S’han fet 14 registres, un d’ells a Sabadell, des de primera hora, amb la col·laboració de la Guàrdia Civil. L’actuació policial continua en marxa a diverses poblacions catalanes i madrilenyes. Es preveu que els detinguts passin a disposició judicial i siguin traslladat a l’Audiència Nacional.

Històrica casa okupa

Entre els espais registrats per la Policia, la històrica casa okupa la Kasa de la Muntanya, on els agents han entrat a les 5.15 del matí. L’espai compleix aquest any el seu 25è aniversari. Diversos col·lectius d’esquerres i anticapitalistes han denunciat l’operació. Per aquesta tarda s’han convocat concentracions de denúncia a diverses ciutats com Barcelona, Girona, Terrassa, Madrid, Saragossa o Salamanca. L’etiqueta #yotambiensoyanarquista i #operacionpandora han estat tendència a Twitter durant tot el dia.

A nivell polític, el diputat d’ICV-EUiA David Companyón ha assegurat que l’operació vol justificar l’anomenada ‘llei mordassa’ o, més formalment, llei de Seguretat Pública, recentment aprovada en solitari del PP. Demana que Interior doni explicacions al Parlament. Per la seva part, la CUP ha denunciat l’operació, posant-la com a exemple de la “deriva lliberticida i de la degradació de drets, llibertats i garanties fonamentals a l’Estat”. A nivell local, la Crida per Sabadell ha fet un comunicat solidaritzant-se amb els detinguts i contra l’operació policial.

Foto portada: un dels detinguts a Barcelona. Autor: ACN.