Un estudi de final de màster conclou que el castell de Can Feu caurà en cinc anys si no es restaura

La graduada universitària Paula Solé ha realitzat un ‘Projecte Estratègic per al Castell de Can Feu’ com a Treball de Fi de Màster (TFM). En ell, presenta tres projectes diferents que podrien donar una nova vida a aquest element cultural del segle XIX que, actualment, està en desús. És precisament per això, i per la falta de restauració, que el castell està en estat de degradació. Solé entén que és un element amb molt potencial i està disposada a fer “pressió política” per salvar-lo d’un final tràgic.

Paula Solé, sabadellenca de 24 anys, va estudiar el Grau de Conservació i restauració de béns culturals per la Universitat de Barcelona (UB) i va cursar el màster en Gestió del patrimoni cultural i museologia al mateix centre.

En què ha consistit el teu treball?
A l’hora de buscar un tema pel Treball de Fi de Màster (TFM), vaig pensar que havia de ser una cosa de Sabadell perquè hi ha molta feina a fer en el tema de patrimoni. Justament el castell de Can Feu és un d’aquests elements patrimonials de Sabadell que està en una mala situació i que, a més, es podria beneficiar d’un treball com aquest. Volia fer un treball que fos, alhora, un pla d’ús per aquest espai i també una mena de pla director de com s’havia d’actuar en els pròxims deu anys.

Què té d’especial el castell?
Penso que és un espai que té molt potencial, per les seves característiques amb espais oberts, naturals, l’espai construït. Té una història llarguíssima. Però, si no es troba un ús aviat, acabarà perdent-se. No seria el primer edifici patrimonial de Sabadell que acaba en ruïna.

Quins possibles usos li has trobat?
Tot el que és el pla d’usos no me l’he tret de la butxaca. He fet un diagnòstic bastant extens de què necessiten els barris, la ciutat, què vol la gent, perquè he fet enquestes i entrevistes. I una mica, també, com es podria aconseguir pressupost. De manera que, com que és un espai molt gran, es pot trobar més d’un ús. Començant pel que seria més evident, l’edifici annex seria, en el meu projecte, una biblioteca. Però no una biblioteca normal, sinó Open Lab. Per poder portar totes aquestes tecnologies d’impressió digital i ordinadors potents. De manera que el públic general hi pogués accedir. Seria una biblioteca més del segle XXI. I donaria servei perquè Can Gambús, Can Feu, Merinals, no en tenen, de biblioteca. I la biblioteca de Gràcia és la biblioteca de l’institut. Per tant, és un element que fa falta.

Per l’altra banda, la casa museu. Això ocuparia la planta noble de l’edifici, i s’ocuparia d’explicar una mica la història de l’edifici, la del lloc, la de Sabadell. I també el bosc de Can Feu, que és potser l’element històric de Sabadell que la gent no coneix però que és més impactant.

Paula Solé. Autor: David B.
Paula Solé amb el castell de Can Feu al fons. Autor: David B.

Finalment, la cirereta del pastís: un ús que pogués atraure públic de fora i un pressupost extern. És el que he dissenyat com a centre d’interpretació del canvi climàtic. El castell està rodejat d’un parc i a la vora dels jardins de Can Feu, de manera que seria un espai en què es podria dialogar en aquests espais naturals, de quina relació té la ciutat amb els seus. Lligar-ho amb aquest tema global, el canvi climàtic. Els jardins tindrien un ús més cultural, d’oci. Es podria fer teatre, música. Hi ha una varietat d’usos increïble.

Quant es trigaria i quant costaria?
He dissenyat un pla estratègic a deu anys. És clar que, depenent de quin pressupost s’aconsegueix, això es pot reduir considerablement. Els deu anys estan pensats també perquè sigui sostenible. Perquè l’Ajuntament de Sabadell es pugui permetre pagar el projecte. El pressupost total és de 9,5 milions d’euros, però es tradueix a menys d’un milió per any. Inclou la restauració de l’edifici principal, l’annex, la dels jardins i la creació dels projectes.

Podem ser optimistes: que la Diputació de Barcelona concedís alguna subvenció. En aquest cas estaríem parlant de poc menys de cinc milions. I en cas de tenir molta sort i aconseguir uns fons FEDER, ja estaríem parlant de la meitat del cost i això es podria fer molt més ràpid. La nova entrada per carretera de Sabadell sud (més info: ‘Portal Sud‘), per exemple, costarà cinc milions en dos anys. Per tant, nou milions en deu anys no és una xifra tan exagerada, considerant que Sabadell té un pressupost de més de 224 milions.

T’has plantejat portar la proposta a l’Ajuntament?
Són els següents passos. Ara, de moment, com que era estiu, no era moment per parlar. He fet la difusió als mitjans de comunicació. A partir de setembre començaré a fer una mica de ronda a totes les persones que he entrevistat, que són de fundacions culturals de Sabadell. A través de l’Associació Cultural Can Feu, que m’ha donat molt de suport, intentarem fer una mica de pressió política.

Quin és l’estat actual de l’edifici?
No he fet un estudi en profunditat de l’estat de conservació. Puc dir que l’estructura vertical de la torre i algun sostre està en perill d’ensorrar-se en cinc anys. És un edifici que, des de mitjans del segle XX, no té manteniment. Cal restaurar urgentment la torre i l’estructura. Aquest edifici tampoc era propietat municipal i potser s’han trobat que són molts diners i que no poden fer-hi front. L’última notícia que tinc és que s’havia demanat a la diputació de Barcelona pressupost per fer una restauració bàsica. Això, si s’accepta, ja tindrem molt fet.

Quant aguantarà si no es fa res?
La torre s’aguanta per unes vestides metàl·liques des de fa molt de temps. Que caigui és una possibilitat a contemplar. Seria una pèrdua bastant trista perquè s’hauria pogut evitar i perquè és un dels elements més icònics de la ciutat. Qualsevol persona que ve a Sabadell en tren mira aquella torre i diu: ‘ui, això que és?’.

Creus que podria estimular el turisme?
Aquest projecte està pensat perquè ajudi tant a dins de la ciutat, en els barris on es situa el castell, com una mica per estimular econòmicament i turísticament. Sabadell no té un element que cridi tant l’atenció com per portar la gent a la ciutat. La torre de Can Feu ho podria ser. Un públic familiar, escoles que puguin tractar el tema del canvi climàtic i també una mica un públic especialitzat. Sabadell es podria convertir en una ciutat on se celebrin aquests esdeveniments relacionats amb el medi ambient. Però el més important del projecte són els beneficis socials i culturals que pugui portar als barris. La torre de Can Feu es pot convertir en un nucli de cultura i de serveis que doni servei a uns barris que ho necessiten molt, que són els de l’oest. Per tant, té molt potencial. Realment, s’ha de mirar i se li ha de donar una oportunitat.

Foto portada: Paula Solé amb la torre del Castell de Can Feu de fons, aquest dimarts. Autor: David B.

Comments are closed.