Foto portada: membres dels Mossos, dialogant amb els concentrats a l'escola Can Llong abans de l'obertura del punt de votació. Autor: J.d.A.

Un jutge de Sabadell investiga als Mossos per la seva actuació durant l’1-O

El titular del jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell ha començat a imputar a inspectors, subinspectors i comissaris dels Mossos d’Esquadra pel seu paper durant el referèndum unilateral d’independència del passat 1 d’octubre, segons publica aquest dilluns El Mundo.

El magistrat ha ordenat identificar “en cinc dies” als responsables d’algunes de les sales regionals que es van encarregar de transmetre ordres operatives als agents desplegats als punts de votació. Seran citats a declarar acusats de “desobediència a l’autoritat judicial”. També demanen als Mossos que entreguin còpia de les instruccions que van entregar per escrit als agents.

Segons el rotatiu madrileny El Mundo, diversos membres de la policia han relatat en els darrers dies com van sol·licitar al llarg de l’1 d’octubre diverses vegades instruccions i reforços sense rebre ordres clares al respecte. Tampoc van tenir instruccions prèvies, més enllà de prohibir prendre decisions que alteressin la “pau social” i ser avisats contra l’ús de la defensa.

El mateix rotatiu assegura que el jutjat d’instrucció 2 de Sabadell “és un dels més actius en la investigació de l’1-O”. Ara dóna un termini màxim de cinc dies per identificar i citar com investigats els responsables dels col·legis electorals entre els dies 27 de setembre i 1 d’octubre.

Foto portada: membres dels Mossos a l’escola Can Llong, l’1 d’octubre pel matí. Autor: J.d.A.