La xemeneia de l'Artèxtil, des de la sala de cosidores, que té les finestres folrades de llana, en una foto de fa un temps. Autor: cedida.

Un miler de persones signen per evitar l’enderroc de l’Artextil a Change.org

Més de 1.300 persones han signat una petició ciutadana a la web Change.org per evitar l’enderroc de tres quartes parts de l’Artextil, fàbrica de la Gran Via simbòlica de Sabadell i que serà enderrocada en els propers mesos per a fer-hi pisos i una plaça.

La campanya ha estat iniciada per Arnau Figuerola, qui després de llegir les darreres informacions sobre l’immiment enderroc, creu que encara es pot fer alguna cosa.

Sempre es pot fer alguna cosa, sobretot tractant-se d’un espai tan identitari de Sabadell”, ha assegurat en declaracions a iSabadell aquest dissenyador gràfic i llicenciat en Belles Arts que va tenir tres tietes treballant a la fàbrica tèxtil. “Tenien casa a Cal Garcia [el barri de Nostra Llar] i treballaven a la fàbrica. És la meva infància i la mostra d’un barri fet per a la gent, a la manera anglesa i pensat pels seus habitants”, segueix Figuerola.

Dimarts Figuerola va obrir una campanya a internet: ‘Salvem l’Artextil; evitem el seu enderrocament‘, que ha recollit unes 1.300 signatures en aquest temps. Les signatures s’entregaran a l’Ajuntament de Sabadell, Esquerra Republicana de Catalunya, on milita l’actual alcalde Juli Fernàndez, i també a Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell, propietària de la part de la nau on es faran uns 150 pisos en els propers mesos (més info: ‘Artèxtil, a les portes de l’enderroc‘).

Després de posar en marxa el Change.org, Figuerola va parlar a través de Facebook amb l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, qui va assegurar-li, segons Figuerola, que “lamentablement tot està signat i poc es pot fer”, però ell insisteix que “vull pensar que encara som a temps d’aturar l’enderroc i reconvertir la fàbrica”, manté, tot assenyalant el propietari, Banc Sabadell: “si més no, farem veure que un banc que té el nom de la ciutat enderroca una fàbrica simbòlica per fer-hi pisos. Em costa de creure que no puguin plantejar-se una permuta o algun mecanisme per evitar l’enderroc”. “A Terrassa s’hauria lluitat molt més per mantenir aquest edifici, únic a Sabadell i amb una arquitectura molt interessant. A més, si li donessin usos podria fer un molt bon servei”, lamenta.

L’Artextil

La fàbrica va ser construïda als anys 40 del segle passat per l’arquitecte Gabriel Casulleras. És d’estil racionalista amb elements, com la façana, de la Bauhaus. L’empresa Artextil continua activa, però només usa una part de la nau. La resta va ser venuda a Solvia, immobiliària de Banc Sabadell, que projecte fer-hi uns 150 pisos, amb un gran bloc d’onze alçades a la Gran Via. També s’hi projecte un equipament públic i una plaça pública.

El projecte va ser fortament criticat durant el bustisme per l’oposició. No obstant, l’aprovació definitiva va ser donada fa uns mesos per la Generalitat, i s’espera l’enderroc en els propers mesos. Donat el clima generat al voltant de proper enderroc de la fàbrica, l’equip de govern donarà aquest divendres el seu posicionament davant dels mitjans, a través del tinent d’alcalde de Territori, Maties Serracant.

Foto portada: la icònica xemeneia de l’Artextil des d’una de les sales que aniran a terra en breu. Autor: cedida.