Una família de sis membres porta 48 dies sense aigua, denuncia la PAH

  • La PAH avisa a l’Ajuntament que o solucionen el problema o punxaran l’aigua del carrer. 
  • L’Ajuntament acusa Bankia de rentar-se les mans amb el problema. 

La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS) adverteix a l’Ajuntament que “prendran mesures” que poden arribar al nivell “punxar” l’aigua del carrer, si no troben una solució pel cas d’un matrimoni amb quatre fills que viuen ocupant un habitatge propietat de Bankia. Porten 48 dies sense aigua.

La PAHC Sabadell ha fet un pols a l’Ajuntament: “teniu 47 hores per donar una solució a aquesta situació”, asseguren al comunicat que han fet públic a Twitter. Parlen del cas de la Milouda, el seu marit i els seus quatre fills, que porten 47 dies sense aigua. En aquesta situació també es veu involucrada la companyia CASSA (també coneguda com Aigües de Sabadell), que ha estat l’encarregada d’efectuar el tall en el subministrament d’aigua.

La família està ocupant un pis propietat de l’empresa Bankia perquè, segons assegura la PAHC, “no es poden permetre pagar un lloguer a preu de mercat”. Des de la plataforma ciutadana també denuncien que aquesta entitat es negui a “fer-los un lloguer social”. Però, com es pot llegir al comunicat, assenyalen directament a l’Ajuntament.

https://twitter.com/PAH_Sabadell/status/1193968247315607558

Una de les membres de la PAHC, que s’encarrega de dur aquest cas, Júlia Alsinet, assumeix que “és complicat resoldre els problemes de l’aigua”. No obstant, es reafirma en que “no pot ser que al 2019 tinguem a famílies sense aigua a la nostra ciutat”. També assegura que tot i que els “encantaria” que fos Bankia qui es fes càrrec de la situació, l’Ajuntament és qui “ha de garantir” que les persones tingui cobert “aquest dret fonamental”. Per tant, des de la Plataforma acusen directament a l’administració:

“No poden mirar cap a una altra banda i, fins el moment, és el que han fet”, denuncia Alsinet.

Tot i que la PAHC reconeix que l’Ajuntament els ha traslladat avui, unes hores després que la PAHC pengés el comunicat a Twitter, la seva intenció de buscar una solució durant aquesta setmana, els activistes no estan disposats a fer-se enrere. Mantindran la seva amenaça “fins que no tinguem una solució sobre la taula”, assegura Alsinet. Per tant, estan convençuts d’anar a “picar el carrer” per “punxar l’aigua”.

Qui ha d’assumir les conseqüències?

Tot apunta a que, si l’Ajuntament no facilita una solució ràpida, la PAHC punxarà l’aigua del carrer on s’allotja la família. Aquesta acció és, òbviament, il·legal. Per tant, hi haurà conseqüències penals. Des de la PAHC, que ja les han patides amb casos similars, proposen que l’Ajuntament es faci càrrec d’aquesta penalització.

“Volem que la responsabilitat legal l’assumeixi l’Ajuntament, perquè és culpa seva que hàgim arribat a aquest punt”, manifesta Alsinet.

Segons la membre, tenen previst dur a terme el tall de forma que tots els membres la PAHC hi participin. Així, si l’Ajuntament no les assoleix, les responsabilitats legals recauran a sobre de tots.

Per l’Ajuntament “la responsabilitat és de Bankia”

El regidor d’Acció social i Habitatge a l’Ajuntament de Sabadell, Eloi Cortés (PSC), assegura que el tall de l’aigua no es va dur a terme per impagament, sinó perquè “la instal·lació era defectuosa”. A més, assegura que el responsable “d’autoritzar la connexió amb el ramal d’aigua és la propietat”, Bankia en aquest cas. Per tant, assegura que “l’Ajuntament no té competències per fer-ho: seria un delicte”, assegura.

Tot i que en un primer moment, segons assegura el regidor, Bankia “es va rentar les mans” en relació a aquest tema, des de l’administració han tornat a traslladat a Bankia que “assumeixin la responsabilitat de decidir si fan la connexió”. A hores d’ara, no han rebut resposta. Per això, Cortés afirma estan “estudiant el cas” per veure “quin tipus de resposta” poden donar a la família, amb els recursos “limitats” dels que disposa l’Ajuntament. Entre les possibles solucions, s’estudien “una pensió o un dels pisos de transició”. Amb tot, seria una solució temporal. Amb tot, Cortés lamenta que, a vegades, no es veu tota la feina que duen a terme.

Tot i que els “ritmes d’acció” de l’Ajuntament i de la PAHC “són diferents”, Cortés assegura que “hi ha una feinada enorme per part dels tècnics d’habitatge i dels serveis socials per evitar desnonaments o donar respostes a les famílies”.

Per la seva part, l’empresa Aigües Sabadell per la seva part, assegura que “amb el reglament d’Aigües a la mà, no podem fer res”.

Foto portada: membres de la PAHC. Autor: David B. 

Comments are closed.