Autor: J.d.A.

Una urna XL i paperetes DIN A3, protagonistes del segon aniversari de l’1-O

Òmnium Cultural i l’ANC han celebrat aquesta tarda la primera part de la cercavila en record de l’1 d’octubre d’ara fa dos anys. Segons fonts policials, una cinquantena de persones han participat en aquest primer recorregut des de la plaça Joan Fuster, al Centre, fins a la plaça Sant Roc. Fins que no comenci la segona cercavila, a les vuit del vespre, tothom qui vulgui podrà participar en les activitats que s’estan celebrant a la plaça.

Una urna XL (1’30×1’30×1’30 metres) ha encapçalat la cercavila que ha començat a la plaça Joan Fuster i ha acabat a la plaça Sant Roc. Per una banda, segons han explicat els organitzadors, el punt de sortida és un homenatge a l’escriptor valencià Joan Fuster i als més de 200 atemptats feixistes que es van cometre al País Basc a la dècada dels 70, dels quals no se’n va derivar cap detenció, arrest ni empresonament. Per altra banda, el punt d’arribada simula una escola oberta amb activitats dirigides a tot el públic i espais de lliure expressió.

Autor: J.d.A.
Llaços gros sobre la paraula Llibertat, a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.

A més a més dels espais lúdics, l’urna s’ha col·locat al centre de la plaça al cantó de les paperetes amb què tants ciutadans van votar el 2017; aquestes, però, mida DIN a3. A l’inici de la cercavila, la presidenta d’Òmnium Sabadell, Teresa Mira, ha llegit un discurs on ressaltava una frase de Joan Fuster “tota política que no fem nosaltres, anirà contra nosaltres”. Altrament, una vegada a la plaça Sant Roc, un altre membre d’Òmnium, Josep Boltaina, ha llegit la carta que el president de l’entitat, Jordi Cuixart va enviar ahir, a la vigília de l’1 d’octubre.

A les vuit del vespre, l’acció continua

A les vuit del vespre es reprèn la cercavila des de la mateixa plaça Sant Roc. Aquesta segona part homenatja directament a tots aquells que van fer possible l’1-O. La primera parada serà a l’Escola Industrial, el col·legi electoral on va votar més sabadellencs, i a continuació l’urna es dirigirà cap al Nostra Llar, on havien de votar Jordi Cuixart i Carme Forcadell i també on més votants van resultar ferits. La línia de meta és el Mur de la Llibertat de Gràcia. En un dia com avui, amb un ull al passat i l’altre a un futur imminent, Teresa Mira ha llençat el següent missatge: “Força, convicció i coratge”.

Foto portada: votació simbòlica a la plaça Sant Roc en commemoració de l’1-O del 2017. Autor: J.d.A