Homenatge Machado. Autor: David B.

200 sabadellencs homenatgen Antonio Machado

Aquest dijous coincidint amb el dia que va morir Antonio Machado tot just fa 79 anys, s’ha dut a terme un acte d’homenatge al poeta a la plaça que porta el seu nom al barri de Can Rull.

L’acte, organitzat per la secció local de Federalistes d’Esquerres i les Associacions de Veïns de Can Rull i La Roureda i que ha servit per recordar el llegat i la figura del poeta Antonio Machado, s’ha obert amb la interpretació d’un dels seus poemes a càrrec del jove cantaor Cristian Saucedo, sabadellenc vinculat al Club Natació Sabadell i el guitarrista Pablo Marín, deixeble del guitarrista sabadellenc Rafael Cañizares.

Acte seguit s’han anat intercalant les intervencions de l’escriptora Antonina Rodrigo, que ha glossat la vida de Machado i l’actor sabadellenc Josep Maria Roviralta, que ha recitat diversos poemes de l’autor.

Antonina Rodrigo. Homenatge Machado. Autor: David B.
Antonina Rodrigo. Autor: David B.

Rodrigo ha reivindicat la vida, l’obra i la mort d’Antonio Machado i ha tingut un record especial per la mare del poeta, Ana Ruíz, “una dona que com la mare de Lorca, va seguir als seus fills a l’exili i deien que el meu lloc és on estan els meus fills”.

L’acte s’ha tancat amb una ofrena floral als peus de la placa que dóna nom a la plaça Antonio Machado, mentre Saucedo i Marín han interpretat el poema Cantares.

“Un dels objectius que ens vam marcar era fomentar la cultura republicana i federalista i una manera de fer-ho és a través de la cultura. Així que com a primer acte públic vam pensar que era fantàstic adherir-nos a una iniciativa popular com aquesta”, ha apuntat Rosa Maria Puig-Serra, membre de Federalistes d’Esquerres de Sabadell.

Pel que fa a la polèmica oberta el passat estiu sobre el nomenclàtor, l’anomenat informe Machado, “els veïns van anar en massa a les Associacions de Veïns perquè no permetessin el canvi de nom de la plaça Antonio Machado. Això no és una lluita partidista sinó que és la postura dels veïns del barri”, assegura Puig-Serra.

“Aquest barri és molt ric i encara queda per recuperar el nomenclàtor republicà del barri de Can Rull. Machado i Lorca l’han enriquit però havien tingut als anys 20 carrers dedicats a Darwin o actors com Rafael Calvo que encara s’han de recuperar” ha explicat el periodista sabadellenc i membre de Federalistes d’Esquerres, Josep Ache.

Adhesions

A l’acte popular d’homenatge a la figura de Machado que s’ha dut a terme aquest dijous s’hi ha adherit Joan Manuel Serrat, Guillermina Motta, Mayte Martín o Miguel Poveda, entre altres.

Foto portada: un moment de l’homenatge a Machado. Autor: David B.