Foto portada: veïns al casal cívic dels Merinals. Autor: David B.

Veïns dels Merinals alerten contra patologies estructurals a nous blocs

160 famílies del barri dels Merinals alerten que els seus pisos tenen les mateixes patologies estructurals que els que s’han anat enderrocant des de fa 25 anys. El veïnat ha protestat aquest dimarts aprofitant la visita del director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge de la Generalitat, Jordi Sanuy. 

Una cinquantena llarga de veïns s’han concentrat a les portes del Casal Cívic dels Merinals abans de la reunió entre representants de la Generalitat, l’Ajuntament i els veïns. Els veïns estan preocupats i han creat una nova comissió: “podem demostrar a l’any 2018 que hi ha set blocs, 14 escales i 160 pisos que tenen desperfectes estructurals com carbonatació o oxidació de les viguetes. Hem fet cates a dos blocs i ja hem trobat un bloc, el 51, que té al·luminosi. Si l’any 2018 hi ha al·luminosi en un bloc, això no pot quedar així”, diu el portaveu de la comissió d’afectats, Jaume Garcia Arija.
De fet, el pla d’enderrocament de pisos i substitució per habitatges nous pactat als anys 90 del segle passat encara no ha finalitzat, tenint un gran retard. Ara els veïns demanen que s’afegeixen més blocs més a la previsió. De moment, segons la seva versió, la Generalitat està, a parer dels veïns, “enrocada” en el pla de 1992.

“Ens diuen que ara no es pot qüestionar un acord avalat per un informe exhaustiu; els diem que ha passat molt temps, els pisos s’ha deteriorat, la situació en la que viuen els veïns és bastant indigna i que en tot cas exigim tornar a fer una revisió completa i actualitzar els informes”, diu el president de l’Associació de Veïns dels Merinals, Francisco García. “L’estat dels habitatges en molt cas és irreparable”, diu Garcia.

Les parts van convenir una nova trobada d’aquí a dos mesos per comparar els informes que faran, per una banda els veïns, i per l’altra l’administració.

La mort d’un home al carrer subleva al barri

La trobada no s’ha servit per avançar, però les parts s’han emplaçat a seguir-se veient. “En aquest temps farem més cates perquè això no pot quedar així. I a més, tenim les places i els carrers del barri en molt mal estat. Falta poda i la gent cau. Sense anar més lluny, ja ha passat el que temíem: dissabte va caure un home gran a la plaça Veneçuela, amb resultat de mort”, diu Garcia (més info. ‘Un mal cop al caure acaba amb la vida d’un home als Merinals‘). “No poden quedar indiferents”, hi afegeix.
El president de l’Associació de Veïns assegura que “ens hem trobat una desagradable sorpresa” ja que segons avança el representant de l’Agència Catalana de l’Habitatge va anunciar una promoció de pisos de lloguer en un dels darrers solars al barri. L’entitat veïnal vol equipaments: “no permetrem que es construeixin pisos sense tenir ple coneixement del que es vol fer”.

Foto portada: veïns al casal cívic dels Merinals. Autor: David B.