‘Viure’ en un garatge ocupat: la història de la Carmen i el Luis

Viure en un garatge amb dos matalassos al terra i un parell de calefactors elèctrics és viure? La Carmen Hernández, que es troba en aquesta situació, ho té clar: “això no és vida”.

Fa uns tres mesos que ella i el seu marit, el Luis, que tenen 64 i 71 anys respectivament, estan ocupant un garatge al barri de Can Puiggener. No hi ha aigua ni lavabo i ben just tenen dos fogons de gas per fer el menjar, però el Luis assegura que la casa a la qual pertany el garatge està pitjor, a punt de caure, i per això prefereixen no anar-hi.

El garatge, des del carrer. Autor: L.Azeredo / cedida.
El garatge, des del carrer. Autor: L.Azeredo / cedida.

L’habitacle és del Banc Sabadell. Segons explica el seu fill José, “el vol per tirar-lo a terra o vendre’l, perquè està apuntalat i en males condicions”. Mentrestant, el Luis i la Carmen viuen amb una ajuda d’uns 400 euros al mes que els dóna per comprar alguna cosa de menjar, aigua embotellada i medicines. La resta, ho reben dels serveis socials.

Un lloguer social

El Luis és veí de Sabadell de tota la vida. Tenia una casa a Can Puiggener però la va perdre. Va anar a un pis de lloguer social fins que no van poder pagar el lloguer, segons explica el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, i els van fer fora. Ell i la Carmen van estar uns mesos voltant pel barri, dormint al cotxe, fins que un veí els hi va dir que aquell garatge estava obert i podien ocupar-lo.

Luis, a l'espai on viu. Autor: L.Azeredo / cedida.
Luis, a l’espai on viu. Autor: L.Azeredo / cedida.

Com que no hi ha aigua, es ‘dutxen’ amb una palangana com poden i la roba la renten molt de tant en tant, “quan tenim tres euros per anar a la bugaderia”, segons diu la Carmen. Dormen al terra, en dos matalassos plens de mantes per no passar fred, ja que només tenen dos calefactors elèctrics.

El garatge té humitats a les parets i no hi ha cap mena de ventilació, a banda de la porta que durant el dia està coberta amb un llençol. No hi ha lloc per guardar la roba, que està tirada per terra, ni per guardar el menjar.

L’ajuda dels serveis socials

Als serveis socials ja fa temps que coneixen la seva situació. “Estem mediant perquè el banc accepti un lloguer social per ells dos, i esperem que ho acceptin”, explica el regidor Fernàndez. Mentrestant, els serveis socials els hi donen un lot de menjar cada 15 dies. “Rebutgen la resta dels plans de treball que els hi oferim”, segons el regidor. “Són casos molt complexes i s’ha d’anar amb cura”, conclou.

Foto portada: els dos anciants, al seu habitacle. Autor: Luis Azeredo / cedida. 

Comments are closed.