Foto portada: l'edifici on s'ha tallat la llum. Foto via Google Street View.

25 famílies sense llum des de fa una setmana

  • L’Ajuntament exigeix la companyia Endesa que retornin el subministrament. 
  • L’empresa assegura que el van tallar per l’alt perill que suposava tenir tot l’edifici connectat a la xarxa sense comptadors. 

25 famílies porten una setmana sense llum en un edifici del carrer de Lepant, al barri d’Eixample. Segons explica l’Ajuntament, la companyia Endesa els va tallar sense avisar l’administració i els exigeix que retornin la llum de forma immediata al bloc d’habitatges. Per la seva part, fonts d’Endesa asseguren que van fer una inspecció a petició de la Policia Nacional i la Policia Municipal pel perill que representava la instal·lació punxada. 

Segons el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, la companyia va tallar la llum sense avisar prèviament l’Ajuntament. El consistori no va poder valorar si hi havia persones en situació vulnerable abans del tall del servei. Han passat dies però i la llum continua sense tornar a l’edifici. Dimecres va denunciar el cas la Síndica Municipal de Greuges. Dijous, després de dies de gestions sense èxit, el govern municipal ha exigit públicament l’empresa que restableixi la llum. Fins ara, diuen, s’havien posat a disposició de les famílies i demanat Endesa que restablís el servei mentre es regularitza la situació dels inquilins del bloc.

“És inacceptable la forma de procedir d’Endesa, tallant el subministrament sense consultar ni informar prèviament l’Ajuntament, deixant desenes de famílies sense llum en plena pandèmia. Per això exigim el retorn immediat d’aquest subministrament a les famílies afectades”, assegura Cortés.

L’Ajuntament es va reunir aquest dimecres amb representants de l’empresa però asseguren que “no ha mostrat disposició a retornar la llum al bloc afectat”.

Endesa: hi havia un greu perill

Fonts de l’empresa han assegurat a aquest digital que ja fa cinc anys que han fet inspeccions periòdiques al mateix edifici, sempre a petició dels cossos de seguretat. En aquesta última ocasió, es va fer a petició de la Policia Nacional i la Policia Municipal i es va decidir tallar el subministrament, que s’havia fet de forma irregular directament al carrer i sense passar per cap comptador, pel gran perill que suposava. “El bloc està punxat i amb un elevat grau de perill”, han assegurats representants d’Endesa. La companyia manté que no tornarà a connectar en les mateixes condicions perquè es posa en risc la seguretat no només de l’edifici sinó també de tots els residents.

El que sí fan és posar-se a disposició del consistori per regularitzar la situació (instal·lar comptadors i tenir contractes) i aplicar la llei 24/2015 si hi ha famílies vulnerables amb informes de serveis socials que no puguin pagar les factures. Endesa argumenta que l’Ajuntament coneix tot l’historial d’inspeccions així com del seu posicionament. En canvi, el consistori nega aquest extrem i també la implicació de la Policia Municipal.

ERC: sancionin

Per la seva part, el principal grup de l’oposició demana a l’Ajuntament que sancioni Endesa si ha incomplert la llei 24/2015. “Nosaltres ho vam fer”, assegura el portaveu republicà a l’Ajuntament, que va ser regidor d’Acció Social entre 2015 i 2019. “No ho digui: faci”, li demana a Marta Farrés. El regidor d’Acció Social assegura que la situació queda fora de la llei 24/2015.

Foto portada: l’edifici on s’ha tallat la llum. Foto via Google Street View.