VIMUSA Can Llong

3 versions sobre els acomiadaments de VIMUSA: gerència, sindicats i oposició

El passat divendres l’empresa municipal Vimusa va acomiadar a un de cada vuit treballadors. En total set persones d’una plantilla fins al moment de 56 treballadors. L’Ajuntament assegura que els impagaments entre administracions i la caiguda del sector de la construcció han provocat la decisió. Per la seva part, tant el sindicat CC.OO com algunes forces de l’oposició demanen altres mesures i parlen de mala gestió.

Els set treballadors (cinc persones del departament tècnic i dues de l’administratiu) van ser cridades per gerència, que els va comunicar la decisió presa. Aquest dilluns ja no han anat a treballar a l’empresa municipal Vimusa. Els acomidaments, amb un percentatge femení molt elevat, han provocat diverses reaccions. Les repassem a continuació.

VIMUSA focalitza en la crisi i la morositat la decisió

El gerent de Vimusa, Jordi Renom, assegura que els ajustos a Vimusa són producte de l’esgotament del Pla Local d’Habitatge i la manca de noves promocions. Renom recorda que Vimusa ha construït més de 600 pisos entre 2009 i el 2013 però que “ara no podem iniciar res més perquè hem fet tot el Pla d’Habitatge, no tenim feina i no hi ha previsió de noves promocions”.

A més Renom assegura que el departament tècnic de Vimusa estava (fins dilluns) format per 12 persones, gairebé les mateixes que hi havia l’any 2007, en plena expansió urbanística. Així mateix, Vimusa té una quarantena de treballadors (més 15 que presenten altres serveis) i fins ara no ha fet retallades de gran nivell. En canvi, diu que l’empresa equivalent a Terrassa té una vintena de treballadors (la meitat), mentre que a Mataró, Vilafranca del Penedès o Sitges les empreses municipals d’habitatge han acabat tancant. Així mateix, també recorda que l’Institut Català del Sòl va reduïr la seva plantilla en unes quantitats molt superiors i també l’Institut Metropolità del Sòl ha perdut un 30 per cent de plantilla.

Encara som més personal que la resta d’empreses equivalents. Hem fet un esforç important per quedar-nos amb múscul per poder arrancar ràpid quan la situació econòmica canviï. Encara estem molt ben dimensionats però no podíem mantenir la mateixa estructura que l’any 2007, quan es feien a Espanya 700.000 pisos cada any mentre que l’any passat se’n van fer 7.000″.

Renom és optimista i diu que l’any 2015 “potser tenim pla d’habitatge i podem reprendre la nostra activitat”. Fins el moment, però, reconeix que “intentem sobreviure com empresa” amb altres serveis.

El sindicat CC.OO ofereix mesures alternatives

En un comunicat enviat a la plantilla municipal, el sindicat Comissions Obreres assegura que, davant el coneixement de possibles acomiadaments a Vimusa, van demanar poder negociar, però no van ser escoltats. Denuncien que dels set treballadors hi ha una dona embarassada i una altra amb reducció de jornada per cura de menors. Vimusa té tres delegats sindicals.

CC.OO assegura que les causes dels acomiadaments són més aviat la “gestió empresarial nefasta”, “el deute exorbitant de les administracions públiques” i també la crisi econòmica i la caiguda de la construcció. El sindicat assegura que cal un pla de viabilitat, una auditoria de la gestió de Vimusa i un pla empresarial de futur. També un estudi dels sous i de l’estructura de comadament. Així mateix, volen que s’estudiïn les possibilitats de jubilacions i prejubilacions així com de reduccions de jornada. I que les administracions, sobretot la Generalitat però també l’Ajuntament, saldin el deute que tenen amb Vimusa. Tot per fer marxa enrere en els acomiadaments.

Convoquen la plantilla municipal el proper divendres a les 10 hores a concentrar-se a les portes de Vimusa, al carrer Blasco de Garay.

L’oposició parla de mala gestió i discriminació

Diverses forces de l’oposició municipal han dit la seva fins el moment sobre la reducció de plantilla de Vimusa, que perd un de cada vuit treballadors. No ho han fet ni CiU ni el PP però sí la resta de grups opositors.

L’Entesa per Sabadell vol que s’aclareixin els criteris pels quals s’han acomiadat els treballadors, ja que cinc dels set acomiadats són dones i, com s’ha dit anteriorment, hi ha una embarassada i persones amb jornada reduïda però també altres persones majors de 55 anys i una persona que treballava a Vimusa a través d’un pla d’integració.

S’ha acomiadat les persones més febles econòmicament, i no pas les que suposaven un estalvi més gran per a l’empresa, tal com s’ha volgut fer creure des dels òrgans de direcció”, assenyala l’Entesa en un comunicat.

Conegut aquest perfil, l’Entesa demana la readmissió dels acomiadats i la intercessió del regidor de Drets Civils, Quim Carné. Consideren que els acomiadaments són discriminatoris.

ICV demana unitat de les forces locals al Parlament per demanar que la Generalitat pagui el seu deute amb l’empresa municipal. Ascendeix a uns quatre milions d’euros. I també volen un pla de viabilitat. Així mateix, els ecosocialistes volen que s’aturin els acomiadaments, que ja es van aplicar divendres passat. “Volem que es paguin els deutes, guanyar temps per evitar els acomiadaments i per exigir també a Vimusa que presenti un pla de viabilitat i sostenibilitat que permeti la continuïtat de l’empresa i de la plantilla”, assegura la portaveu, Carme Garcia.

Finalment, Esquerra Unida i Alternativa focalitza la crítica en el que consideren “mala gestió” que ha fet el PSC d’aquesta empresa pública, especialment per no saber redireccionar el seu enfocament en un procés de poca construcció i crisi econòmica. El regidor d’EUiA, Joan Mena, ha definit aquest dilluns el comportament del consistori com un equivalent a “la pitjor de les patronals”, a causa dels perfils de les persones acomiadades (majors de 55 anys, embarassades o amb reducció de jornada). Mena denuncia que en canvi Vimusa sí tingui partides per un dels bufets jurídics més cars de Catalunya i una coneguda consultora. A més, proposa a l’alcalde que es faci una reunió amb el conseller de Territori i els tres diputats sabadellencs al Parlament. Creuen que cal mantenir Vimusa com una “empresa estratègica per a la ciutat”.

Foto portada: portes obertes a una de les últimes promocions de Vimusa a Can Llong. Autor: David B.

2 Comments