Les agents policials, durant la roda de premsa. Autor: M.Tornel.

Prop de 200 expedients per violència masclista

  • De tots els casos oberts, només es materialitzen en denúncies 61.
  • El ciberespai tant pot ser un espai de violència com de prevensió i conscienciació.

El programa del proper 25 de novembre, Dia contra la violència masclista, es defineix com una crida a la sensibilització i prevenció de totes les violències, però aquest any destina una especial atenció a l’ús de les TIC. Les activitats d’aquest pla tenen l’objectiu de conscienciar a tota la ciutadania d’un ús responsable a la xarxa.

La regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz, ha exposat algunes dades en la roda de premsa d’aquest matí per “demostrar que la violència masclista no correspon a cap prototip de dona”. Segons la regidora, dels 324 expedients que s’han tractat des del gener al Centre d’Atenció a la Dona, 265 nous d’enguany i 59 reoberts, el 58 per cent corresponen a violència masclista, uns 188 en total.

El 18’5 per cent de les dones tenen entre 18 i 30 anys. Tanmateix, un 21 per cent tenen més de 50 anys. “El mateix passa amb la nacionalitat i la formació” afegeix Ferràndiz: el 76 per cent de les víctimes són de nacionalitat espanyola i el 38 per cent ha anat més enllà dels estudis obligatoris.

La regidora afirma que les TIC “són una eina per conscienciar del perill que aquestes poden suposar si no se’n fa un ús responsable. Per tant, no només les hem de veure com una amenaça, sinó també com un espai de formació, conscienciació i denúncia d’aquestes males praxis”.

L’exteriorització del problema

Una agent policial del Servei d’Atenció a la Víctima, Isabel Gay, ha afirmat que “el departament s’ha consolidat en la protecció de la nena i la dona, però amb això no n’hi ha prou. Sabadell necessita un treball i col·laboració transversal”. Segons les dades que ha ofert Gay, de tots els casos de violència masclista exposats anteriorment per la regidora de Drets Civils i Ciutadania, només s’han presentat 61 denúncies i de les 15 ordres de protecció sol·licitades, se n’han concedit 6.

Carreras i Ferràndiz, en roda de premsa. Autor: M.Tornel.
Carreras i Ferràndiz, en roda de premsa. Autor: M.Tornel.

L’agent del Servei d’Atenció a la Víctima indica que el 58 per cent de les víctimes viuen en un ambient masclista. Per això, presten “un acompanyament moral a la dona i personalitzen l’atenció a cada una d’elles per evitar que se sentin soles i aconseguir que adquireixin suficient valentia per denunciar.” Des de l’1 de gener fins a l’1 d’octubre, 8 dones han estat desallotjades de casa seva per aquest problema.

Violència de gènere en la tercera edat

La cap del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), Carmina Carreras, ha ressaltat la importància i poca visibilització de la violència que pateixen les dones que tenen més de 65 anys.

Carreras assegura que al SIAD tenen dos objectius principals: per una banda, conèixer amb profunditat la situació de la dona per empatitzar amb ella i, per altra banda, crear un clima d’entesa amb la clienta i acompanyar-la durant tot el procés, “duri el temps que duri” ha destacat la Carreras. Una vegada han iniciat aquest procés, el qual sempre comença abans dels 15 dies posteriors a que la víctima demani la seva ajuda, complementen el seu servei amb altres professionals, com ara recursos jurídics i psicològics.

Carreras dedica una especial atenció a la violència de gènere que s’exerceix en les dones que tenen més de 65 anys, ja que la violència que pateix aquest col·lectiu ja està molt tonificat i, en conseqüència, és difícil d’abordar. A més a més, la majoria “no es pot desallotjar de l’entorn masclista on han de conviure perquè no hi ha recursos per oferir-los”.

Dia internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les dones

El 25 de novembre se celebrarà el dia Internacional per a erradicar la violència de gènere. L’acte central de la commemoració tindrà lloc a la plaça del Doctor Robert a les 12 del migdia. Tanmateix, es realitzen 22 activitats, repartides amb tallers i xerrades, relacionades amb aquest tema des d’aquest dilluns, 5 de novembre fins al 23 de novembre.

La regidora de Drets Civils i Cultura ha recomanat a tots els sabadellencs assistir a la Jornada Connectad@s que s’oferirà el 16 de novembre al Casal Pere Quart de 10.15 a 13.30h.

Foto portada: Carreras i Ferràndiz, aquest matí. Autor: M.Tornel.