Davant el retorn de l’extrema dreta, crida a la unitat antifeixista

  • Garriga (Amical Mauthausen) demana mantenir-se “junts contra l’enemic, el feixisme”.
  • La seixantena de sabadellencs deportats als camps nazis ja tenen homenatge a peu de carrer. 

27 de gener de 2020. Es commemoren els 75 anys de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz, la pitjor cara de la maldat nazi. A Sabadell s’ha recordat la barbàrie nazi amb un acte a la plaça de Montserrat Roig, a l’Eixample, que des de l’any passat aplega l’acte en record dels deportats que tradicionalment s’havia vingut fent al santuari de la Salut al maig. Hi han assistit representants municipals i de la principal entitat memorialista catalana, l’Amical de Mauthausen, representada pel seu president, Enric Garriga. El teló de fons de l’acte ha estat la irrupció de l’extrema dreta, també ara a Espanya, on són la tercera força política. 

El 75è aniversari de l’alliberament d’Auschwitz arriba a Sabadell en un moment especial, quan es clou l’homenatge a la seixantena de sabadellencs que van patir els camps de concentració del Tercer Reich, i a qui s’ha col·locat una llamborda stolpersteine en el seu record a la porta de casa o de la feina. En la segona tongada d’aquesta iniciativa s’han col·locat 36 noves llambordes des del passat dissabte a diferents punts de la ciutat (més info: ‘Gent corrent que va patir a les seves carns la barbàrie nazi‘). A la plaça de Montserrat Roig, a l’Eixample, se n’ha col·locat la darrera, dedicada a Antonio Aguilar, de qui no s’ha pogut acreditar domicili ni feina a Sabadell. Per això tindrà la placa a la plaça que recorda la periodista autora de la monumental obra Els catalans als camps nazis. 

Les sis espelmes simbòliques. Al darrera, la violinista i el públic assistent. Autor: J.d.A.
Les sis espelmes simbòliques. Al darrera, la violinista i el públic assistent. Autor: J.d.A.

El president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga, ha demanat mantenir-se junts davant la irrupció de l’extrema dreta. Un “front comú” que recuperi el vell anhel dels lluitadors antifeixistes, molts dels quals van morir a camps com Mauthausen, Dachau o Auschwitz:

“Mantinguem-nos junts contra l’enemic, el feixisme” per “treballar per un món nou de dones i homes lliures just i solidari entre tots els pobles de la terra”, ha dit Garriga. Per la seva banda, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assegurat que “combatre el feixisme va de defensar les dones, de defensar les persones amb orientació sexual diversa i en defensa va de defensar la diversitat humana”.

En el transcurs de l’acte representants de sis col·lectius perseguits pels nazis han encès una espelma gegant: persones amb diversitat funcional, gitanos, homosexuals o jueus. La violinista Ariadna Gómez ha interpretat cinc temes entre ells La internacional o el Cant dels ocells. Gómez té 18 anys i ha estudiat les músiques que els deportats catalans tocaven als camps nazis. Abans d’instal·lar-se la darrera de les 61 llambordes stolpersteine, s’ha fet l’ofrena floral, on han participat partits polítics i entitats (la Federació d’Associacions Veïnals, Sabadell per la República o Òmnium, entre altres).

L’acte institucional ha estat seguit per un centenar llarg de persones i presentat per la periodista Karen Madrid (Ràdio Sabadell).

Foto portada: familiars de Rafael Montllor, mort al castell d’Hartheim durant el nazisme, fent una ofrena floral aquest dilluns al vespre. Una stolpersteine el recorda des del 2018 al carrer Llobet. Autor: J.d.A.

Comments are closed.